Ubijeno je najmanje 16 Palestinaca u izraelskim napadima u istočnim dijelovima Han Junisa, rekli su danas zdravstveni dužnosnici Gaze, ubrzo nakon što je Izrael naredio evakuaciju nekih područja iz kojih su, kako je naveo, obnovljeni napadi.

Da bi to omogućila, vojska je rekla da prilagođava granice humanitarne zone u Al-Mavasiju kako bi držala civilno stanovništvo podalje od područja borbe.

Palestinski zdravstveni dužnosnici rekli su da je najmanje 16 Palestinaca ubijeno u izraelskom tenkovskom granatiranju grada Bani Suhaila istočno od Han Junisa. Područje je bombardirano i zračnim putem, rekli su izvori.

Vojska je priopćila da su nove zapovijedi uslijedile zbog obnovljenih palestinskih napada, uključujući rakete ispaljene iz ciljanih područja u istočnom Han Junisu. Naredbe za evakuaciju ne odnose se na zdravstvene ustanove, rekli su Palestinci.

Izrael i ranije napadao u humanitarnim zonama

Palestinci, Ujedinjeni narodi i međunarodne humanitarne organizacije upozoravaju da više nema sigurnog mjesta u Gazi.

Deseci Palestinaca ubijeni su ranije u srpnju u odvojenim izraelskim napadima u zonama u Al-Mavasiju koje su označene kao humanitarne.

Izrael je naveo da su napadi bili usmjereni na naoružane militante, a među njima i neke vrhovne vojne čelnike Hamasa. Palestinski dužnosnici rekli su da su ti navodi lažni i da ih Izrael koristi kao opravdanje za napade.