Oko 38.300 ljudi je ubijeno, a više od 88.200 ranjeno u Pojasu Gaze kao rezultat operacije izraelske vojske koja je započela prošlog listopada, priopćilo je u srijedu ministarstvo zdravstva palestinske enklave.

''Od prošlog listopada do sada broj ubijenih u izraelskoj agresiji na Gazu porastao je na 38.295, dok je još 88.241 osoba ranjena'' - navelo je ministarstvo u biltenu objavljenom na svom Telegram kanalu.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su u posljednja 24 sata 52 Palestinca ubijena, a još 208 je ranjeno kao rezultat granatiranja i zračnih napada izraelskih snaga na Gazu.

Napetosti su se rasplamsale na Bliskom istoku nakon što su borci Hamasa iz Pojasa Gaze 7. listopada 2023. napali izraelsku teritoriju, ubijajući stanovnike pograničnih naselja i otevši više od 240 talaca.

Kao odgovor, Izrael je pokrenuo žestoku vojnu operaciju u Gazi da bi, kako tvrde vlasti te zemlje, iskorijenio Hamasovu vojnu i političku strukturu i oslobodio sve taoce. Krajem studenog 2023. privremeno humanitarno primirje sklopljeno je uz posredovanje Egipta i Katara i trajalo je tjedan dana. Izraelska strana tvrdi da je tada oslobođeno 110 talaca. Prvog prosinca primirje je prekinuto i borbena djelovanja su nastavljena i još traju, prenosi TASS.