DVOJICA pilota poginula su u sudaru ratnih zrakoplova u sjeveroistočnoj Francuskoj. Dva zrakoplova Rafale sudarila su se i srušila tijekom misije obuke u regiji Vosges u blizini grada Colombey-les-Belles, priopćilo je ministarstvo obrane.

Poginula su dvojica pilota - instruktor i učenik. Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je dvojac kao kapetana Sebastiena Mabirea i poručnika Matthisa Laurensa. "Nacija dijeli tugu njihovih obitelji i braće po oružju u zračnoj bazi 113 u Saint-Dizieru", napisao je Macron na X-u.

Rijetke su nesreće s Rafaleima

Pilot iz druge letjelice uspio se katapultirati i zadobio je lakše ozljede. Ubrzo je pronađen živ, no policiji je trebalo nekoliko sati potrage u šumovitom području da pronađe pilote koji su poginuli u nesreći. U tijeku su vojna i sudska istraga o uzrocima nesreće.

Nadzvučni višenamjenski lovac Rafale koristi se za lov na neprijateljske zrakoplove, gađanje kopnenih i morskih ciljeva, izviđanje, pa čak i nošenje francuskih nuklearnih bojevih glava. Postao je jedan od najprodavanijih proizvoda francuske industrije oružja. Nesreće u koje su uključeni Rafalei su rijetke.

"Čuli smo glasnu buku, jučer oko 12:30", kazao je za AFP Patrice Bonneaux, zamjenik gradonačelnika Colombey-les-Bellesa. Napomenuo je kako se nije radilo u uobičajenom zvučnom prasku borbenog aviona koji probija zvučni zid.

"Čula se čudna buka"

"Bila je to čudna buka. Pretpostavljao sam da su se sudarila dva zrakoplova, ali nismo željeli vjerovati u to", naveo je, dodavši da je cesta koja graniči s obližnjom šumom bila ograđena.

U prosincu 2007. Rafale se srušio u blizini Neuvica u jugozapadnoj Francuskoj. Vjeruje se da je to bio prvi pad Rafalea. U rujnu 2009. godine dva zrakoplova Rafale su se srušila dok su letjela natrag do nosača zrakoplova Charles de Gaulle kod obale Perpignana nakon što su završila probni let. Jedan pilot je poginuo.

Francuska je Rafalee prodala Egiptu, Indiji, Grčkoj, Indoneziji, Hrvatskoj, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.