Kada bismo gledali najuspješnije sportašice iz Rame, sigurno bismo rekli da je karate njihov sport. Osim cura o kojima smo već pisali, još jedna Ramkinja je vrijedna pozornosti i pažnje. Radi se o Katarini Jeličić rodom iz Podbora, a danas živi u Zagrebu.

Dolazi iz velike obitelji Jeličić. U Rami je živjela do završetka osnovne škole. Trenutno je studentica Ekonomskog fakulteta. Četvrta je godina Poslovne ekonomije, smjer marketing.



Nas je zanimalo kada i kako je počela s karateom.

„Karate sam počela trenirati sa 6 i pol godina. Kad sam se upisivala u osnovnu školu, bili su i upisi za karate. Te godine, kako roditelji danas pričaju, se upisalo jako puno djece. Kao mala sam znala izraziti jasno što želim tako da sam tad izrazila želju da se upišem na karate. Tad nisam ni pomišljala da će karate biti dio mog života, moja svakodnevica. Ideja upisa je bila da se družim, upoznam i drugu djecu s kojom nisam u razredu i da sam u nekom sportu jer ipak sport donese puno više od samog treniranja“ - kazala je Katarina za portal Rama-Prozor.info.



 Kao i većina naših uspješnih karatista i ona je prve korake napravila u KK Empi u Rami.

Sjeća se Katarina prvih trenera: „Nijaz Brica i Salko Pilav su bili moji prvi treneri te im ovim putem od srca zahvaljujem na svemu što su me naučili.“

Katarina je za vrijeme treniranja u KK Empi bila tri puta državna prvakinja Bosne i Hercegovine. Dva puta je bila proglašena  sportašicom godine općine Prozor-Rama. Uz to su se nizale brojne medalje s raznoraznih turnira. Veselila se odlasku u Zagreb, ali uz to veselje malo se i bojala, hoće li naći novi klub.

 Zahvaljujući ocu Mati Katarina nastavlja trenirati i u Zagrebu. Prisjeća se prvih dana boravka i traženja karate kluba u Zagrebu.

„2014. godine dolazim u Zagreb i u tom periodu nisam znala hoću li nastaviti dalje s treniranjem. Želja za nastavkom je bila, ali briga gdje naći novi klub, kakav će biti i sl. umanjivala je motivaciju. Nastavak karate priče mogu zahvaliti svom ocu Mati. Njegova motivacija i volja da pronađemo novi klub je bila toliko jaka da ju je prenio i na mene. Nekako je od samog početka vjerovao u mene i poticao na nastavak treniranja. Obašli smo nekoliko klubova i među njima nam se najviše istaknuo klub KK Hercegovina-Zagreb gdje nastavljam s treniranjem. Tadašnji treneri braća Danijel i Mario Vučić i Boris Vujičić sve su učinili da se osjećam dobrodošlo te su pokazali veliko povjerenje u mene. Mladom sportašu je to jako važno pa tako i meni. Ostali članovi u klubu, mladi karataši i karatašice su bili prijateljski raspoloženi i spremni pomoći na čemu sam im danas jako zahvalna. Evo, nakon 7 I pol godina još uvijek treniram za KK Hercegovina- Zagreb što potvrđuje da je odabir kluba bio odličan. Danas treniram svaki dan, a kad obveze dozvole i dva puta u danu.“



Neizostavne su bile i zahvale novim trenerima. „Ovim putem želim zahvaliti mojim trenerima Borisu Vujičiću, Danijelu Vučiću i pojačanju među trenerima Davoru Mrzaku te kondicjiskom treneru Stjepanu Bešeniću te cijeloj upravi kluba. Svakako veliko hvala mojim kolegama u klubu.“

Mnoštvo natjecanja prošla je ova mlada djevojka nastupajući u ovom zagrbačkom klubu.

„Nastupajući za KK Hercegovina-Zagreb bila sam na prvenstvima Hrvatske, Balkanskim prvenstvima te drugim međunarodnim natjecanjima kao što je Cro Open Rijeka, Umag Youth liga, Grand prix Samobor, Zagreb kup, Prvenstvo Zagreba, Budapest open Mađarska.“



Naravno da su i medalje mnogobrojne. Tako se Katarina može pohvaliti osvojenim medaljama s prvenstva Hrvatske, Balkanskog prvenstva kao i s brojnih međunarodnih turnira.

Jedna medalja još uvijek stoji neosvojena, a vjerujemo neće biti još dugo. „Trenutno stoji mali žal za zlatnom medaljom s prvenstva Hrvatske, ali čvrsto vjerujem da će i ona jednoga dana zasjati oko vrata“-veli Katarina.

Od svih natjecanja, Katarina nam je izdvojila njoj najdraža.

„Istaknula bih Balkansko prvenstvo u Beogradu 2020.g. kada sam osvojila srebrenu medalju, jednu od meni dražih medalja i tako postala „viceprvakinja Balkana“. Na istom tom prvenstvu okitila sam se i brončanom medaljom u ekipnom dijelu zajedno s mojom kolegicom iz kluba i dugogodišnjom prijateljicom iz Rame, Anitom Tadić. Jedan on nezaboravnih turnira sigurno je Karate1 Series A u Salzburgu 2019. godine. u jakoj konkurenciji, gdje je bilo preko 100 prijavljenih natjecateljica po kategoriji.  Na tom natjecanju uspijevam ući u finale liste nakon 3 pobjede bez izgubljenog boda.“



Katarina je debitirala na Top Ten natjecanju žena, osvajačica svjetskog i europskog prvenstva. To je natjecanje za žene na kojem sudjeluje 10 aktualnih seniorskih osvajačica medalja sa Svjetskog i Europskog prvenstva. 2021. godine Katarina je debitirala na tom natjecanju što je jako važno jer na taj način stječe iskustvo i priliku boriti se protiv svjetskih karatašica s puno više iskustva u samom sportu.

„Još je jedno natjecanje ostalo u lijepom sjećanju, a to je natjecanje “Zlatni pojas Čačak” 2018. godine gdje smo ekipno kao reprezentacija osvojile treće mjesto. Na zadnjem natjecanju u Tuzli u open kategeoriji osvojila sam prvo mjesto  i novčanu nagradu“ - prisjeća se Katarina.

Iza Katarine kao potpora stoji mnogobrojna obitelj, njih osmero braće i sestara. Uz takvu podršku i motivaciju sigurni smo da će uskoro zasjati i zlatom s državnog prvenstva.

Sretno Katarina, i mi se radujemo tvojim pobjedama! Samo hrabro naprijed do željenog zlata!

Božana Nikolić / Rama-Prozor.info