Nastavljajući aktivnosti oko skrbi za mlade visokoobrazovane osobe, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj je sjednici usvojila novi Program zapošljavanja vježbenika u županijskim tijelima uprave, upravnim organizacijama i drugim službama, tijelima i institucijama HNŽ-a u 2024. godini. Program koji će Vlada financirati u cijelosti provodi se s ciljem omogućavanja osposobljavanja za rad u struci i stjecanja prvoga radnoga iskustva u trajanju od 12 mjeseci za što veći broj mladih osoba. Vježbenici će biti raspoređeni na radna mjesta u županijskim tijelima uprave, upravnim organizacijama i drugim službama, tijelima i institucijama HNŽ-a, ali i kod privatnih poduzetnika i pravnih subjekata koji iskažu interes za obavljanje njihova staža. Vlada na ovaj način pruža potporu poslovnim subjektima u HNŽ-u osiguravajući sve financijske obveze u svezi s angažmanom vježbenika, dok na poslodavcima ostaje samo osigurati im mjesto obavljanja vježbeničkoga staža i pripadajućega mentora.

Vlada HNŽ-a je danas, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a usvojila novu Lista lijekova obveznoga zdravstvenog osiguranja HNŽ-a kojom su na tržište vraćeni i strani proizvođači. Današnjom je odlukom, na korist korisnika, na listu uvršteno čak 135 novih zaštićenih naziva lijekova. Usvojena je i Odluka o odobravanju 47.000,00 KM za nabavu 1400 komada cjepiva protiv gripe i 130 komada cjepiva protiv bjesnoće. Iz istoga je resora danas usvojena i Odluka o odobravanju utroška 200.000,00 KM planiranih Proračunom za potporu radu Odgojnoga centra Mostar.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi usvojena je Odluka o raspodjeli ukupno 100.000,00 KM Edukacijsko-rehabilitacijskom centru Svetoga Josipa Radnika Čitluk i Centru za djecu i omladinu ''Los Rosales'' Mostar u svrhu aktivnosti procjene, praćenja i upućivanja djece s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom. Vlada je usvojila i Odluku o nabavi dvaju sanitetskih vozila za potrebe Doma zdravlja Jablanica i Doma zdravlja Ravno. Proračunska sredstva u iznosu od ukupno 351.000,00 KM osigurana su s pozicije ''Nabava hitne pomoći za domove zdravlja po Odluci Vlade''.

Vlada je usvojila Odluku o odobravanju 3.000,00 KM s pozicije ''Sufinanciranje održavanja kongresa, simpozija i dana u zdravstvu'' Udruzi medicinskih sestara u BiH za potporu organizaciji 10. Simpozija medicinskih sestara i tehničara s međunarodnim sudjelovanjem.

Na prijedlog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa, Vlada je izdvojila 1.200.000,00 KM kao grant školama za nabavu udžbenika. Iz istoga je resora izglasovana i Odluka o preraspodjeli i odobravanju 700.000,00 KM predviđenih Proračunom HNŽ-a za 2024. godinu s pozicije ''Strateški projekti od značaja za HNŽ'', a sredstva su namijenjena za obnovu ustanova za visoko obrazovanje i potporu medijskim kućama s prostora Županije. Izglasovane su i odluke o odabiru korisnika proračunskih sredstava s pozicija ''Ostali izdaci za šport, uspjeh pojedinaca'' i ''Ostali izdaci za kulturu'', po odlukama Vlade. Usvojena je i Odluka o preraspodjeli 1.000.000,00 KM utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2024. godinu, koji će biti raspoređeni Sveučilištu u Mostaru, Univerzitetu Džemala Bijedića, Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru i Narodnom pozorištu Mostar.

Vlada je danas dala suglasnost na Program Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a o stjecanju radnoga iskustva i usavršavanje prioritetnih kategorija djece branitelja u tijelima uprave i ustanovama HNŽ-a u 2024. godini. Program će obuhvatiti najviše 15 nezaposlenih osoba utvrđene ciljne skupine.

Nastavljajući s aktivnostima provedbe demografskih mjera, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju novčanih sredstava iz Proračuna HNŽ-a za 2024. godinu s pozicije Ureda predsjednice Vlade HNŽ-a ''Subvencije mladima za porez na promet nekretnina i renta'' u iznosu od 28.800,00 KM za novih pet podnositelja zahtjeva koji su ispunili predviđene tehničko-pravne uvjete iz Javnoga poziva.

Odlukom je prihvaćeno Izvješće o radu i Financijsko izvješće Doma za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba Stolac za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. godine. U prvoj polovici tekuće godine, Ustanova je pružila smještaj za 156 korisnika od kojih je 115 korisnika koji su smješteni preko referentnih centara za socijalni rad s prostora cjelokupne FBiH i 41 korisnik na privatnom smještaju. Svim su korisnicima osigurani cjelodnevna zdravstvena skrb i redoviti liječnički pregledi.

Danas je prihvaćena Informacija Ministarstva gospodarstva HNŽ-a o stanju tradicionalnih i starih obrta na području Županije u 2023. godini.

Na prijedlog Ministarstva pravosuđa, upravne i lokalne samouprave, Vlada je prihvatila Informaciju o radu javnih bilježnika u HNŽ-u za 2023. godinu u kojoj je istaknuto kako u Stocu, Prozor-Rami i Neumu nije bilo prijava zainteresiranih kandidata te su bilježnička mjesta u tim gradovima i općinama ostala upražnjena, zbog čega će resorno ministarstvo razmotriti mogućnost ponovnoga raspisivanja natječaja. U informaciji je zaključeno kako je, unatoč činjenici da je suradnja javnih bilježnika sa sudovima, ministarstvima i drugim tijelima vlasti zadovoljavajuća, potrebno donijeti nove izmjene i dopune postojećih propisa za osiguranje još učinkovitijega rada te provesti elektroničko uvezivanja javnih bilježnika i javnih registara.

Vlada je podržala i preraspodjelu novčanih sredstava s pozicije Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a za aktivnosti vezane uz Projekt ''TransCPEarlyWarning'' koji se provodi od 2020. godine u sklopu programa ''Interreg ADRION''. Projekt se bavi  potrebom usklađivanja sustava ranoga upozoravanja struktura civilne zaštite na prirodne i druge nepogode na Jadransko-jonskom području, pomažući zemljama bolje se nositi s nepogodama. Na prijedlog Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, prihvaćeno je Rješenje o imenovanju Radne skupine za izradbu Programa razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nepogoda u HNŽ-u za razdoblje od 2025. do 2029. godine.