Ruža nije samo lijep, već i prilično zahtjevan cvijet, a prema mrazu ima izrazito negativan stav. Stoga, ako želite da vaše cvijeće dobro prezimi, potrebno ga je pravilno podrezati i sigurno pokriti za zimu.

Kada orezati ruže za zimu

Najbolje vrijeme za početak zimske rezidbe je prvi mraz – a to je otprilike sredina ili kraj listopada. Kada temperatura zraka noću padne na -3 stupnja, onda to svakako treba učiniti.

Ali u toplim danima još nije potrebno uzimati, jer je ruža još uvijek u zoni rasta, tako da uklanjanje pupova samo potiče aktivni rast biljke. Osim toga, obrezivanje cvjetova bit će uspješno samo ako ih prestanete prihranjivati ​​od početka rujna.

Što se tiče mladih ruža, potrebno ih je krajem rujna podrezati za 20 centimetara. To se radi prvenstveno kako bi se grana počela pripremati za zimu i imala vremena da postane drveća. Ali na ovaj način se orezuju samo one grane koje nemaju pupove.

Sljedeća faza njege nakon rezidbe je hilling

Podrezane grmove potrebno je pokriti suhom zemljom do dubine od oko 10 centimetara tako da cijepljene grane budu ispod malog sloja zemlje. Da biste to učinili, uzmite gornji sloj zemlje iz vrta i ulijte ga u grm. Usput, iskusni vrtlari ne preporučuju korištenje piljevine za hilling.

A nakon obrezivanja, ruže je potrebno pokriti tek kada počnu mrazovi. Ako je hladno vrijeme blago, tada se cvijet drži bez skloništa čak i do prosinca.

Kako orezati za zimu

Ruže je potrebno orezivati ​​kako bi cvijet zadržao snagu i obnovio se. A prije rezidbe morate provjeriti je li grm potpuno gol – uklonite sve cvatove i lišće s njega. Orezivanje treba obaviti vrtnim škarama.

1. Ruže penjačice skraćuju se za trećinu tako da mladice budu otprilike 50 centimetara.
2. Čajovke i hibridi se skraćuju na najviše 2/3 duljine mladica.
3. Mlade ruže mlađe od 2 godine samo se djelomično orezuju.