Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da je uspješno partnerstvo između Kine i Sjedinjenih Država prilika za dvije zemlje da jedna drugoj budu pokretači razvoja, a ne prepreka, objavili su kineski državni mediji.

"Kina je voljna biti partner i prijatelj sa Sjedinjenim Državama. To će koristiti ne samo dvjema zemljama, već i svijetu", poručio je Xi  povodom godišnje dodjele nagrada 2024. Nacionalnog odbora za odnose SAD-a i Kine, prema vijestima CCTV-a.

Xi: Naši odnosi utječu na budućnost i sudbinu čovjeka

Xi je istaknuo da su odnosi Kine i SAD-a među najvažnijim bilateralnim odnosima u svijetu i utječu na budućnost i sudbinu čovječanstva.

Dvije zemlje bile su u sukobu zbog pitanja nacionalne sigurnosti, tekućih trgovinskih razmirica kao i kineskih akcija u Južnom kineskom moru i intenziviranja vojnih vježbi oko Tajvana.

Trgovinski odnosi pogoršali su se tijekom prošle godine i usredotočili se na pitanja poput ograničenja za električna vozila i napredne poluvodiče.

"Kina je uvijek upravljala kinesko-američkim odnosima u skladu s načelima uzajamnog poštovanja, mirnog suživota i suradnje u kojoj svi pobjeđuju i uvijek je vjerovala da je uspjeh Kine i Sjedinjenih Država prilika za oboje", rekao je Xi.