Prema podacima Federalne uprave policije i MUP-a RS, za prvih šest mjeseci ove godine došlo je do povećanja broja prometnih nesreća, ali s manjim brojem poginulih u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

Zabilježeno je ukupno 16.619 nesreća. Poginulo je 105 osoba, od kojih je najviše vozača, dok je teže i lakše ozlijeđeno 5.196 osoba.

Neprilagođena brzina i vožnja pod utjecajem alkohola glavni su uzroci teških prometnih nesreća, naveli su iz ove dvije policijske agencije.

Prema podacima FUP-a, broj nesreća povećan je na području većine županija, osim Tuzlanske i Sarajevske županije gdje je evidentirano smanjenje. Za šest mjeseci evidentirane su 11.442 prometne nesreće, piše Avaz.

Na cestama u Federaciji BiH poginulo je 60 osoba, od kojih je 37 vozača. Povećan je broj ozlijeđenih a njih je za prvih šest mjeseci bilo 3.427.

Prema izvještaju MUP-a Republike Srpske, u proteklih šest mjeseci zabilježeno je 5.177 prometnih nesreća, što predstavlja povećanje od 9,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Neprilagođena brzina i nevezivanje sigurnosnog pojasa i dalje su dominantni uzroci nesreća, a najčešće greške uključuju neprilagođenu i nepropisnu brzinu.

Crna statistika

Na cestama u RS 45 osoba je poginulo (što je za 10 manje u odnosu na isto razdoblje 2023. godine), dok je 280 osoba teže, a 1.489 osoba lakše ozlijeđeno.

Kada je riječ o ozlijeđenim osobama u prometnim nesrećama u FBiH, zabilježen je trend povećanja osim Posavske i Tuzlanske županije.

Broj poginulih osoba u prometu smanjen je na području većine županije osim Unsko-sanske županije, Tuzlanske i Hercegovačko-neretvanske županije.