Ovih dana se svijet ljubitelja slastica, osobito Nutelle i čokolada s lješnjacima, usplahirio jer bi opet lješnjacima cijene mogle skočiti i za 66 posto, a nekako su toliko i lani bili poskupljivali zbog mraza koji je poharao lijeske po Turskoj, glavnom svjetskom proizvođaču lješnjaka.

Ni ova godina nije bila baš sjajna, pa se lamentira da bi lješnjaci koji su u industrijskoj proizvodnji u nabavi sa šest eura po kilogramu iz 2013. skočili lani na 12 i 14 eura, mogli opet poskupjeti ove godine oko 65 posto i povući za sobom ostale slastice u kojima su važan dio.

Bademi i lješnjaci se cijenom love s pršutom i teletinom, u rinfuzi kilogram košta 35 KM, a u vrećicama pakiranim po 10 dekagrama cijene su im od 5 do 7 KM. Preklani ste vrećicu od 10 dekagrama mogli kupiti po cijeni od 3 do 4 KM. Danas za vrećicu badema ili lješnjaka možete kupiti i 10 deka vakuumiranog pršuta. Orahe, koji su cijenom uvijek bili ispred badema, možete kupiti za oko 26 KM za kilogram, a ako vam je stalo do ekoloških proizvoda, budite sigurni da ćete proći skuplje od ovog, budući da su ovo cijene iz jednog velikog trgovačkog lanca.

Usporedbe radi, kilogram telećih medaljona košta 33 KM , pa računajte gdje smo došli s cijenama. Također, sa deklaracija koje ćete pronaći na orašastim proizvodima naići ćete na sve moguće zemlje porijekla: od Gruzije, Rumunjske pa sve do Kalifornije, prenosi Poslovni.hr. Koliko ih god platili, često izgledom i okusom ne vrijede ni pola svoje cijene./bljesak.info.