NATO je pozvao Rusiju da se potpuno povuče s istoka Ukrajine i prestane pomagati separatiste koji su zauzeli strateški važan grad Debalceve odakle se masovno povlači ukrajinska vojska, dok se Zapad i pobunjenici s Rusijom međusobno optužuju za kršenje sporazuma iz Minska.

"Pozivam Rusiju da povuče sve svoje snage s istoka Ukrajine, da prekine svu potporu separatistima i poštuje sporazum iz Minska" o prekidu vatre, poručio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u Rigi.

Na neformalnom sastanku europskih ministara rekao je da su ruske snage, topništvo i zračne snage još aktivne u Ukrajini.

"Odbijanje separatista da poštuju prekid vatre prijeti samom sporazumu (iz Minska koji je stupio na snagu u ponoć na nedjelju), rekao je Stoltenberg.

"Jednako prijeti i njihovo odbijanje da dopuste pristup promatračima Organizacije za sigurnost i suradnju (OESS)", rekao je.

Strateški važno željezničko čvorište Debalceve palo je u ruke pobunjenika koji su izveli silovit napad.

Visoka predstavnica za europsku politiku i sigurnost Federica Mogherini rekla je da separatisti "jasno krše" sporazum iz Minska, a takvo je stajalište i Berlina i Pariza.

No pobunjenici tvrde da se prekid vatre iz Minska, dogovoren prošli tjedan između Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske, ne odnosi na taj pobunjenicima važan grad jer im povezuje Doneck i Luhansk, dva središta njihovih otcijepljenih regija.

Jednako misli i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

Kijev i Zapad žele Debalceve imati kao izgovor da prekrše sporazum iz Minska, poručio je Lavrov.

"Takvo su stajalište zauzimali i ranije i ne želimo da se ponovi", rekao je Lavrov u Moskvi.

Zapad optužuje Rusiju za pomaganje pobunjenika s istoka Ukrajine, što Moskva odbacuje, unatoč gospodarskim sankcijama.

Berlin i Pariz osudili su pobunjeničko zauzimanje Debalceva.

Zauzimanje Debalceva "pogubno je za nade u mir", poručio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert, javlja agencija AFP.

"Njemačka vlada oštro osuđuje vojnu operaciju separatista u Debalcevu i to je veliko kršenje prekida vatre", dodao je Seibert.

I francuski glasnogovornik Stephane le Foll rekao je da je pobunjeničko zauzimanje strateški važnog grada "poteškoća u primjeni sporazuma o prekidu vatre" i to jedva tri dana otkako je stupio na snagu.

Najavio je da će večeras telefonski razgovarati francuski predsjednik Francois Hollande, njemačka kancelarka Angela Merkel te ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski Petro Porošenko koji je potvrdio povlačenje vladinih snaga.

"Jutros su oružane snage i nacionalna garda završile planirano i organizirano povlačenje iz Debalceva", citira njemačka agencija dpa predsjednika Porošenka pozivajući se na ukrajinsku agenciju Interfax.

Agencija dodaje da je oko 5000 ukrajinskih vojnika bilo opkoljeno u gradu, ključnom čvorištu koji je gotovo cijelo vrijeme sukoba na istoku Ukrajini bio pod nadzorom vladinih snaga.

Oko 80 posto vladinih vojnika napustilo je grad, rekao je Porošenko.

"Pripremit ćemo organiziranu i koordiniranu reakciju", najavio je.

Pozvao je Europsku uniju i Sjedinjene Države da oštro odgovore na "brutalno rusko kršenje" posljednjeg u nizu primirja iz Minska.

Glasnogovornik njemačke vlade najavio je mogućnost novih sankcija.

Nove sankcije protiv Moskve "mogle bi biti potrebne u slučaju nove eskalacije", rekao je Seibert, ali i ponovio da se Njemačka protivi isporuci oružja ukrajinskim vojnicima, čemu su pak sklonije Sjedinjene Države.

Američki državni tajnik John Kerry razgovarao je s Lavrovom u srijedu o provedbi mirovnog sporazuma u svrhu okončanja sukoba na istoku Ukrajine, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov je naglasio važnost izravna dijalog između Kijeva, Donecka i Luhanska i brzo okončanje oružanih sukoba u Debalcevu, navodi u svome priopćenju rusko ministarstvo.

HINA