Ima li ružne prljavštine u vašem WC-u?

Vjerojatno je kamen. Ako ga otopina za čišćenje ne uspije ukloniti, izvadite jedan predmet iz ormarića i bacite ga u WC školjku. Od kamena neće ostati ni traga.

WC je jedno od najzagađenijih mjesta u kući. Milijuni bakterija skupljaju se tamo svaki dan. Zahtijeva svakodnevno čišćenje. S vremenom se na stražnjoj strani ljuske može pojaviti neugledna sivo-smeđa prevlaka. Ovo nije ništa više od kamena.

Želite svojoj toaleti vratiti prvobitni izgled?

Ne morate kupovati skupe proizvode. Lijek koji vam je potreban vjerojatno već imate kod kuće. Samo ga bacite u WC školjku i napunite ga kipućom vodom, a kamenac će nestati za jednu ili dvije sekunde.

Kako se riješiti kamenca?

Kamenac nastaje kao rezultat taloženja iona kalcija i magnezija. Nastanjuje se u čajnicima, priboru i keramici. Ovaj problem se javlja u većini stanova i ne može se izbjeći jer je svaki od ovih predmeta stalno u kontaktu s vodom.

Kako se riješiti kamenca?

Prije kupnje skupih proizvoda za čišćenje isprobajte kućne lijekove. Kamenac se otapa u dodiru s kiselim proizvodima. U tu svrhu možete koristiti ocat ili limunsku kiselinu. Ovo su jeftini, ekološki prihvatljivi i široko dostupni proizvodi koji će ukloniti neugledan premaz u nekoliko minuta. Kako ih koristiti? Nanesite izravno na prljavu površinu i ostavite 15-20 minuta, zatim isperite vodom. Od kamena neće ostati ni traga.

Bacite ga u WC školjku i napunite kipućom vodom. WC će biti kao nov

No, postoji još jedna metoda kojom ćete se ne samo riješiti kamenca, već i izbijeliti i posvijetliti površinu WC školjke. Jedino što trebate su tablete za perilicu posuđa. Sadrže snažna sredstva za čišćenje i izbjeljivanje, kao i enzime koji otapaju masnoću i kamenac. Zdrobljena tableta jedan je od najučinkovitijih proizvoda za čišćenje. Može se koristiti za čišćenje armatura, tuš kabina, podnih ploča pa čak i keramike.

Želite svojoj toaleti vratiti stari sjaj?

Navečer, prije spavanja, bacite dvije zdrobljene tablete u WC perilice posuđa i prelijte ih kipućom vodom. Iz posude će početi izlaziti aktivna pjena koja će otopiti kamenac i prljavštinu. Ostavite preko noći i ujutro oribajte WC četkom. WC će biti blistavo čist. Ponovite tretman jednom tjedno i zaboravit ćete na kamenac i mrlje.