Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je u intervjuu za Guardian da su SAD dozvolile Ukrajini da upotrebi američko oružje na teritoriji Rusije.

Zelenski je rekao da je dvosmislenost Bijele kuće koštala života i pozvao je američkog predsjednika Joea Bidena da prevlada svoju višegodišnju zabrinutost o mogućoj nuklearnoj "eskalaciji" sa Moskvom.

Guardian piše kako se u četvrtak navečer ''pokazalo da su, poslije mjeseci lobiranja, SAD poduzele mali, ali simboličan korak''.

Zelenski je rekao kako mora biti u stanju da koristi "moćno" oružje dugog dometa koje može pogoditi mete unutar "duboke ruske teritorije.

Pozitivni signali

"Vjerujte nam, moramo odgovoriti. Oni ne razumiju ništa osim sile. Nismo ni prva ni posljednja meta. Mislim da je apsolutno nelogično imati zapadno oružje i gledati ubojice, teroriste, koji nas ubijaju s ruske strane. Mislim da se ponekad samo smiju ovoj situaciji", rekao je Zelenski.

Tajnik za odnose sa javnošću ukrajinskog predsjednika, Sergej Nikiforov, u komentaru za Guardian rekao je da se za sada se radi o uništavanju vojnih ciljeva u pograničnim predjelima koji graniči s regijom Harkov.

Prema njegovim riječima, Ukrajina je diplomatskim kanalima počela dobivati pozitivne signale o ograničenoj upotrebi američkog naoružanja.

"Ovo će značajno ojačati našu sposobnost da se suprotstavimo ruskim pokušajima da masovno pređu granicu", rekao je Nikiforov, pozdravljajući odluku SAD.

No, visoki ruski sigurnosni dužnosnik Dmitrij Medvedev rekao je u petak da Rusija nije blefirala kada je govorila o mogućnosti uporabe taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine i upozorio da bi sukob Moskve sa Zapadom mogao eskalirati u sveopći rat.

Rusija – Nije blef

Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti i bivši ruski predsjednik, rekao je da se sukob Moskve sa Zapadom razvija prema najgorem mogućem scenariju i da "nitko danas ne može isključiti prelazak sukoba u konačnu fazu".

"Rusija smatra da je sve dalekometno oružje koje koristi Ukrajina već pod izravnim nadzorom vojnika iz zemalja NATO-a. To nije vojna pomoć, to je sudjelovanje u ratu protiv nas", rekao je Medvedev.

"A takvi postupci mogli bi postati casus belli (čin koji izaziva rat)."

Medvedev, za čije izjave diplomati kažu da daju naslutiti što misle visoki dužnosnici u Kremlju, rekao je da bi bila fatalna pogreška Zapada misliti da Rusija nije spremna upotrijebiti taktičko nuklearno oružje protiv Ukrajine.

Također je govorio o potencijalu da se strateškim nuklearnim oružjem pogode neimenovane neprijateljske zemlje.

"Ovo, nažalost, nije ni zastrašivanje ni blefiranje", rekao je Medvedev.

"Trenutačni vojni sukob sa Zapadom razvija se prema najgorem mogućem scenariju. Postoji stalna eskalacija kada je riječ o vatrenoj moći NATO oružja koje se koristi. Stoga nitko danas ne može isključiti prelazak sukoba u konačnu fazu", rekao je.

NATO se ne boji

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je danas upozorenja ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi dozvoljavanje Kijevu da koristi zapadno oružje za napade unutar ruske teritorije moglo dovesti do eskalacije.

Govoreći na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Pragu, Stoltenberg je rekao da je Alijansa već mnogo puta čula takva upozorenja, prenosi Reuters.

"Ovo nije ništa novo. Već duže vreme je slučaj da svaki put kada saveznici NATO-a pružaju podršku Ukrajini, predsjednik Putin pokušava da nam zaprijeti da to ne radimo. A eskalacija, pa Rusija je eskalirala napadom na drugu zemlju", rekao je Stoltenberg.

Upozorenje iz Rusije

Putin je ranije ovog tjedna upozorio zemlje članice NATO-a da ne dozvoljavaju Ukrajini da ispaljuje njihovo oružje na Rusiju i ponovo ukazao na rizik od nuklearnog rata, piše agencija Reuters.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da u dijelu zapadnih zemalja dolazi do apsolutnog zaoštravanja ratnih osjećanja i da se nastavlja eskalacija tenzija.

"Suglasni smo da postoji apsolutna eskalacija, intenziviranje ratnih osjećanja, oni namjerno potiču takvu predratnu histeriju. Pa, sve to, naravno, ne može a da ne utječe na opću situaciju. Eskalacija tenzija se nastavlja", rekao je Peskov na pitanje novinara je li Kremlj suglasan s izjavom mađarskog premijera Viktora Orbana da isporuka oružja zaoštrava situaciju i da je rat sve izgledniji.

Novi potpisi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potpisao je u petak bilateralni sigurnosni sporazum sa Švedskom, jedan od tri planirana s nordijskim zemljama, dok traži daljnju vojnu potporu Zapada u ratu protiv Rusije.

"Možete vidjeti da Rusija pokušava proširiti rat... Samo zajedno možemo zaustaviti ludilo iz Moskve", rekao je Zelenski na potpisivanju sporazuma, 13. takvog sporazuma koji je Kijev potpisao s nekom zapadnom državom.

Zelenski je rekao da će također potpisati bilateralne sporazume s Norveškom i Islandom. Danska i Finska već su potpisale 10-godišnje sigurnosne sporazume s Ukrajinom, u veljači odnosno travnju.

Istodobno, njemačka  vlada odobrila je Ukrajini upotrebu naoružanja dobivenog od Njemačke i protiv vojnih ciljeva na teritoriju Rusije.