• Zlatko Dalić i njegova filozofija: Kontroverzne trenerove odluke podijelile mišljenja
  • Zlatko Dalić i njegova filozofija: Kontroverzne trenerove odluke podijelile mišljenja
Hrvatska nogometna reprezentacija može se pohvaliti impresivnim uspjesima na svjetskoj sceni. Oni najveći dogodili su se otkad je na čelu naše izabrane vrste Zlatko Dalić, stručnjak koji je kroz pola desetljeća ostvario rezultate iznad svih očekivanja.

Zlatko Dalić rođen je u bosansko-hercegovačkom Livnu, no cijelu svoju karijeru proveo je u hrvatskom nogometu. Radi se o puna četiri desetljeća rada, još tamo od 1983. godine kada je imao svoj seniorski derbi u splitskom Hajduku.

Kad je u pitanju Zlatko Dalić igračka karijera nije mu bila briljantna, no bio je zapravo sasvim solidan prvoligaški nogometaš. Uglavnom je nastupao na poziciji defenzivnog veznog, a svoje najbolje utakmice odigrao je u dresu Varteksa.

Osim Livna, Zlatko Dalić Varaždin doživljava svojim gradom, jer osim igračkog vrhunca u njemu je i započeo svoju trenersku karijeru, još tamo 2004. godine kao sportski direktor i pomoćnik Miroslavu Blaževiću.

U prvim samostalnim godinama vodio je Varteks, Rijeku, Slaven i Dinamo iz Tirane. Uslijedio je odlazak na Bliski Istok 2010. godine. Preuzeo je saudijski Al Hilal puno prije nego što je ovaj klub počeo trošiti milijarde na zvjezdana pojačanja, a s Al Ainom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dogurao je do finala azijske Lige prvaka 2016. godine.

Godinu kasnije dočekao je poziv hrvatske reprezentacije uoči odlučujuće utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv Ukrajine. Kad je u pitanju Zlatko Dalić timovi koje je ranije vodio nisu bili ni približno jaki kao naša izabrana vrsta, no brzo se snašao na čelu darovite generacije. Uslijedilo je nezaboravno srebro u Rusiji pa bronca u Kataru te srebro u Nizozemskoj. U samo šest godina od malo poznatog stručnjaka postao je daleko najcjenjeniji hrvatski trener...

Odluke koje se nisu svima sviđale

Jedna od najjačih karakteristika ovog 56-godišnjeg stručnjaka je to što uvijek donosi odluke svojom glavom. Iako je to od njega tražila tadašnja vladajuća struja u HNS-a, Dalić nije htio biti poslušnik, što mu je u prvim godinama mandata stvaralo određene probleme. No, rezultati su mu uvijek išli u prilog i zbog uspjeha na velikoj sceni nitko mu nije mogao ništa.

Nisu se sve njegove odluke zapravo ni sviđale javnosti. Sjećamo se kako je svojedobno forsirao Marija Pašalića na desnoj strani, iako tad još ovaj ofenzivni veznjak nije imao ugled kakvog sada ima.

Zlatko Dalić nogomet shvaća vrlo ozbiljno, a drži i do svog autoriteta. To je došlo do izražaja pri sukobu s Antom Rebićem, nakon čega su vrata reprezentacije brzonogom krilnom napadaču zauvijek zatvorena. Pa iako dio javnosti smatra da treba doći do pomirbe, jer našoj reprezentaciji fali igrač takvog profila, svejedno Rebić nikad nije bio ni blizu povratku u crveno-bijeli dres.

Još neke njegove ideje su svojedobno izazvale brojne upite:

- povlačenje Kovačića na poziciju centralnog veznjaka,
- iskušavanje s reprezentacijom 3-5-2 taktike,
- povremeno nepozivanje Andreja Kramarića.

No, Dalić je uvijek iza sebe imao rezultate pa mu nitko nije smio ništa zamjeriti. Međutim, sada se dogodio slučaj Livaja koji je duboko podijelio Hrvatsku.

Tu se naš izbornik našao između dvije vatre i nije mu zapravo lako. Zlatko Dalić Hajduk ne želi naljutiti, ali Livaja je nakon sukoba s riječkim navijačima jednostavno postao uteg za izabranu vrstu uoči završnice Lige nacija u lipnju. Nije bilo druge nego poslati ga doma.

Do smirivanja strasti nije došlo pa Livaja ponovo nije pozvan ni za kvalifikacijske utakmice u rujnu. S obzirom na to da se radi o najboljem igraču HNL-a koji po kvaliteti zaslužuje biti dio hrvatske reprezentacije, odluka Dalića da ga ponovo makne s popisa naišla je na različita mišljenja.

Izbornik tvrdi da Livaja nije prekrižen kao Rebić i da ćemo ga vidjeti ponovo u kadru reprezentacije već u listopadu. Povratak kontroverznog napadača također će izazvati otpor dijela javnosti, jer nikad se nije ispričao za incidente u kojima se sudjelovao. Drugim riječima, Dalić ne može u ovoj situaciji izbjeći tenzije vezane uz Livaju i na kraju će jednostavno morati napraviti po svome, bez obzira na pritiske koji dolaze sa svih strana...

Trener snažne osobnosti

Nema sumnje, kad je u pitanju Zlatko Dalić plaća koju dobiva od HNS-a manje je bitna od ponosa kojeg osjeća vodeći hrvatsku reprezentaciju. Istina je, mogao je i on ove godine pobjeći u Saudijsku Arabiju i zarađivati desetke milijuna, ali odlučio je ostati i nastaviti voditi momčad koja mu je od svih najdraža.

Dakle, Hrvatska ima izbornika snažnog karaktera, baš kakav momčadi treba kako bismo mogli uživati u ravnopravnoj borbi naših s najjačim reprezentacijama na svijetu. Zato kontroverze koje povremeno izbijaju zbog njegovih odluka nisu ništa loše. Dapače, nemoguće je voditi hrvatsku reprezentaciju i svima se sviđati. No, pravi trener donosit će odluke koje smatra najboljima bez obzira što drugi misle, a upravo to radi Zlatko Dalić. Za takav pristup nagrađen je s čak tri medalje na velikim natjecanjima, a lako je moguće da će ih biti još u budućnosti.



U svakom slučaju, dok god Hrvatsku vodi Zlatko Dalić, imat ćemo prilike uživati u fantastičnim utakmicama naših na velikoj sceni. Treba priznati da njegove nekonvencionalne odluke dovode do neočekivanih raspleta i senzacionalnih rezultata, zbog čega nije iznenađenje da je klađenje na ishod utakmica hrvatske reprezentacije toliko popularno među navijačima. A ako i vi želite više naučiti o nogometnom klađenju, posjetite https://mightytips.hr/kladionice/kladjenje-na-nogomet/. Tamo ćete pronaći korisne informacije i savjete kako da uživate u utakmicama na još zanimljiviji način.

Zaključak

Kroz sve rasprave i polemike, jasno je da Dalićev pristup donošenju odluka nije usmjeren samo na popularnost, već na stvaranje jake, odlučne momčadi koja se može izboriti s izazovima na svjetskoj sceni. Njegova hrabrost da se suoči s kontroverzijama i odlučnost da slijedi svoje uvjerenje postali su znakovi njegove autentičnosti i predanosti cilju.

Kako se hrvatska reprezentacija i dalje bori na svjetskoj sceni, možemo biti sigurni da će Zlatko Dalić i njegova filozofija i dalje privlačiti pažnju, poticati diskusije i ostavljati svoj pečat na povijest nogometa. U svakom slučaju, njegova hrabrost i odanost cilju ostaju inspiracija svima koji cijene neustrašivost u vođenju i stvaranju vlastitog puta, bez obzira na mišljenja drugih.