Vaše četkice za zube i glave tuševa vrve životom, rezultati su nove studije objavljene u časopisu Frontiers in Microbiomes, koja pokazuje da oko vas za vrijeme jutarnje rutine vrvi više od 600 različitih virusa.

"Broj virusa koje smo okrili je apsolutno golem", rekla je voditeljica studije Erica Hartmann sa Sveučilišta Northwestern iz američke države Illinois. "Pronašli smo brojne viruse o kojima zasad znamo jako malo i mnoge druge koje nikada ranije nismo ni vidjeli."

"Mikrobiolozi su ustanovili da postoji i minimalno preklapanje između dvaju uzoraka", rekla je Hartmann, dodavši da je "svaka glava tuša i svaka četkica za zube poput zasebnoga malog otoka."

"Nevjerojatno je koliko je neiskorištene bioraznolikosti posvuda oko nas"

Dobra je vijest da virusi nisu opasni za ljude, već napadaju i razmnožavaju se unutar bakterija. Takvi takozvani bakteriofagi već su neko vrijeme predmet pojačanih istraživanja u liječenju bakterijskih infekcija otpornih na antibiotike.

Istraživači vjeruju da bi novootkriveni tipovi virusa mogli biti prava riznica za to. Sukladno tomu u uzorcima su pronađeni i mnogi fagi koji specifično inficiraju mikobakterije – uzročnike bolesti poput gube, tuberkuloze i plućnih infekcija.

"Nevjerojatno je koliko je neiskorištene bioraznolikosti posvuda oko nas", kaže Hartmann. "A čak ni ne morate ići daleko da biste ga pronašli; pred našim je nosom."

Znanstvenica: Željeli smo doznati kakvi to mikrobi žive u našim domovima

Za potrebe studije provedene u Sjedinjenim Državama, znanstvenici su od ispitanika tražili da im pošalju svoje korištene četkice za zube i obriske s glava tuševa. Prethodne su analize već pokazale veliku raznolikost bakterija u uzorcima. U sklopu analize virusa analizirana su 34 uzorka s četkica i 92 s glava tuševa.

"Ovaj projekt započeo je kao kuriozum. Željeli smo doznati kakvi to mikrobi žive u našim domovima. Mikrobi se teško naseljavaju na površinama poput stolova i zidova jer preferiraju vlažan okoliš, onaj gdje ima vode. A gdje ima vode? Unutar tuševa i na četkicama za zube", kazala je Hartmann.

"Mikrobi su posvuda, a velika većina njih nije opasna za ljude i od njih se nećemo razboljeti"

Raznolikost mikroba u kupaonici nipošto nije razlog za odlazak u kupnju sredstava za čišćenje s antimikrobnim učinkom, istaknuli su znanstvenici, savjetujući da je dovoljno redovito mijenjati četkice za zube.

Rekli su i da nema potrebe za kupnjom ni korištenjem posebnih antimikrobnih četkica za zube, jer će one vjerojatno rezultirati razvojem mikroba otpornih na antibiotike, napominje Hartmann.

Kada je posrijedi glava tuša, dovoljno ju je dobro očistiti sapunom i, ako je potrebno, sredstvom za uklanjanje kamenca.

"Mikrobi su posvuda, a velika većina njih nije opasna za ljude i od njih se nećemo razboljeti. "Što ih više 'napadate' dezinficijensima, veća je vjerojatnost da će razviti otpornost ili će ih biti teže liječiti", zaključila je.