Inžinjeri specijalizirani za izradu NASA-inih svemirskih letjelica za istraživanje udaljenih svjetova dizajniraju flotu podvodnih robotskih sondi kako bi izmjerili koliko brzo klimatske promjene tope goleme ledene pokrivače oko Antarktike i što to znači za porast razine mora.

Prototip podmornice, koji razvija NASA-in Laboratorij za mlazni pogon (JPL) blizu Los Angelesa, testiran je u laboratorijskom kampu američke mornarice na Arktiku. Raspoređen je ispod zaleđenog Beaufortovog mora sjeverno od Aljaske u ožujku.

"Ovi roboti su platforma za dovođenje znanstvenih instrumenata na najteže dostupna mjesta na Zemlji", rekao je Paul Glick, inženjer JPL Robotics i glavni istraživač projekta IceNode, navodi se u sažetku objavljenom na NASA-inoj web stranici.

Točniji podaci o brzini kojom zagrijavanje oceanske vode oko Antarktika otapa obalni led kontinenta

Sonde bi trebali dati točnije podatke o brzini kojom zagrijavanje oceanske vode oko Antarktika otapa obalni led kontinenta, što će omogućiti znanstvenicima da unaprijede računalne modele za predviđanje budućeg porasta razine mora.

Sudbina najvećeg ledenog pokrivača na svijetu glavni je fokus gotovo 1500 akademika i istraživača koji su se ovog tjedna okupili u južnom Čileu na 11. konferenciji Znanstvenog odbora za istraživanje Antarktika.

NASA: Ako se potpuno otopi, podigla bi se globalna razina mora za oko 60 metara

Analiza JPL-a iz 2022. godine otkrila je da je stanjivanje i odlamanje antarktičkog ledenog grebena smanjilo njegovu masu za oko 12 bilijuna tona od 1997. godine, dvostruko više od prethodnih procjena.

Ako se potpuno otopi, podigao bi globalnu razinu mora za oko 60 metara, prema NASA-i.