Konzumiranje krastavaca može pomoći u snižavanju šećera u krvi, spriječiti zatvor i pomoći u mršavljenju. Da biste povećali zdravstvene prednosti krastavca, jedite i koru, prenosi Healthline.

Ima visok sadržaj korisnih hranjivih tvari, kao i određenih biljnih spojeva i antioksidansa koji mogu pomoći u liječenju, pa čak i prevenciji nekih stanja.

Krastavci su također niskokalorični i sadrže dobru količinu vode i topivih vlakana, što ih čini idealnim za promicanje hidratacije i pomoć pri mršavljenju.

1. Krastavci su bogati nutrijentima

Krastavci imaju malo kalorija, ali su bogati mnogim važnim vitaminima i mineralima. Jedan neoguljeni, sirovi krastavac od 300 grama sadrži približno:

    Kalorije: 45
    Ukupna masnoća: 0,3 grama
    Ugljikohidrati: 11 grama
    Proteini: 2 grama
    Vlakna: 1,5 grama
    Vitamin C: 8 grama
    Vitamin K: 49 mikrograma
    Magnezij: 39 mikrograma
    Kalij: 442 miligrama
    Mangan: 0,2 miligrama

Iako je tipična veličina porcije otprilike jedna trećina krastavca, konzumacija standardne porcije osiguralo bi otprilike jednu trećinu gore navedenih hranjivih tvari.

Krastavci također imaju visok sadržaj vode. Sastoje se od oko 96% vode.

2. Krastavci sadrže antioksidanse

Antioksidansi su molekule koje blokiraju oksidaciju, kemijsku reakciju koja stvara visoko reaktivne atome s nesparenim elektronima, poznate kao slobodni radikali.

Nakupljanje ovih štetnih slobodnih radikala može dovesti do nekoliko vrsta kroničnih bolesti. Oksidativni stres uzrokovan slobodnim radikalima povezuje se s rakom, srcem, plućima i autoimunim bolestima.

Voće i povrće, uključujući krastavce, posebno su bogati korisnim antioksidansima koji mogu smanjiti rizik od ovih stanja. Jedno istraživanje iz 2015. izmjerilo je antioksidacijsku moć krastavca tako što je 30 starijih osoba uzimalo prah od krastavca.

Na kraju 30-dnevnog istraživanja, krastavac u prahu izazvao je značajno povećanje nekoliko markera antioksidativne aktivnosti i poboljšao antioksidativni status.

Međutim, važno je napomenuti da je prah krastavca korišten u ovom istraživanju, vjerojatno sadržavao veću dozu antioksidansa nego što biste konzumirali u tipičnoj porciji krastavca.

Starije istraživanje iz 2010. istraživalo je antioksidativna svojstva krastavaca i otkrila da sadrže flavonoide i tanine, dvije skupine spojeva koji su posebno učinkoviti u blokiranju štetnih slobodnih radikala.

3. Krastavci potiču hidrataciju

Voda je ključna za funkcioniranje vašeg tijela, igrajući brojne važne uloge. To uključuje procese poput regulacije temperature i transporta otpadnih proizvoda i hranjivih tvari.

Pravilna hidracija može utjecati na sve, od fizičke izvedbe do metabolizma. Dok većinu svojih potreba za tekućinom zadovoljavate konzumacijom vode ili drugih tekućina, možete dobiti čak 40 % unosa vode iz hrane.

Posebno voće i povrće može biti dobar izvor vode u vašoj prehrani.

U jednom istraživanju iz 2013. procijenjen je status hidracije i prikupljeni su podaci o prehrani za 442 djece. Otkrili su da je povećani unos voća i povrća povezan s poboljšanom hidratacijom.

Budući da se krastavci sastoje od oko 96 % vode, oni su posebno učinkoviti u poticanju hidratacije i mogu vam pomoći u zadovoljavanju dnevnih potreba za tekućinom.

4. Krastavci mogu pomoći u mršavljenju

Krastavci bi vam potencijalno mogli pomoći u mršavljenju na nekoliko različitih načina. Prije svega, oni su niskokalorični. Svaka porcija od jedne šalice (104 grama) sadrži 16 kalorija, dok cijeli krastavac od 300 grama sadrži 45 kalorija.

To znači da možete jesti puno krastavaca bez dodatnih kalorija koje dovode do debljanja. Krastavci mogu dodati svježinu i okus salatama, sendvičima i prilozima, te se mogu koristiti kao zamjena za kaloričnije alternative.

Nadalje, visok sadržaj vode u krastavcima također može pomoći u mršavljenju.

Jedna analiza iz 2016. proučila je 13 istraživanja u kojima je sudjelovalo ukupno 3628 ljudi i otkrila da je konzumacija hrane s visokim sadržajem vode i niskim sadržajem kalorija povezana sa značajnim smanjenjem tjelesne težine.

5. Krastavci mogu pomoći u snižavanju razine šećera u krvi

Nekoliko istraživanja na životinjama pokazalo je da krastavci mogu pomoći u smanjenju razine šećera u krvi i spriječiti neke komplikacije dijabetesa.

Osim toga, istraživanje iz 2016. pokazalo je da krastavci mogu biti učinkoviti u smanjenju oksidativnog stresa i sprječavanju komplikacija povezanih s dijabetesom.

Međutim, trenutni dokazi ograničeni su na istraživanja u laboratorijima i na životinjama. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo kako krastavci mogu utjecati na šećer u krvi kod ljudi.

6. Krastavci mogu pospješiti redovito pražnjenje crijeva

Dehidracija je glavni faktor rizika za zatvor, jer može promijeniti ravnotežu vode i otežati prolaz stolice.

Krastavci imaju visok sadržaj vode i potiču hidrataciju. Održavanje hidratacije može poboljšati konzistenciju stolice, spriječiti zatvor i pomoći u održavanju redovitosti.

Štoviše, krastavci sadrže vlakna koja pomažu regulirati rad crijeva. Konkretno, pektin, topivo vlakno koje se nalazi u krastavcima, može pomoći u povećanju učestalosti pražnjenja crijeva.

U jednom istraživanju iz 2014. 80 sudionika uzimalo je pektin kao dodatak prehrani. Utvrđeno je da pektin ubrzava kretanje crijevnih mišića, dok hrani korisne bakterije u crijevima koje poboljšavaju zdravlje probavnog sustava.