U razrađenom napadu Al Qaidine podružnice u glavnom gradu Malija ovog tjedna ubijeno je oko 70 ljudi, rekli su danas diplomatski i sigurnosni izvori, dok vlada nije ponudila brojke o žrtvama.

Militanti su u utorak napali elitnu policijsku akademiju za obuku i zračnu luku, demonstrirajući svoju sposobnost napada na srce glavnog grada Malija. Zemlja se bori protiv pobune koja se ukorijenila prije više od deset godina na njenom sušnom sjeveru.

Tisuće ubijenih, milijuni raseljeni po regiji

Opseg i složenost napada dodatno potkopavaju tvrdnje vladajuće hunte da se sigurnost poboljšala otkako je istjerala francuske i američke snage i umjesto toga se za sigurnost obratila Rusiji.

Odgovornost za napad od utorka preuzeo je Al Qaidin ogranak Džama Nusrat ul-Islam va al-Muslimin (JNIM).

Otkako je izbio sukob u Maliju, nasilje se proširilo na susjede u regiji Sahel i stiglo do sjevera obalnih zemalja. Tisuće su ubijene, a milijuni raseljeni u regiji, a neki borci povezani su s Al Qaidom ili Islamskom državom.

Vladajuća hunta u Maliju rekla je da je pretrpjela određene gubitke, ne navodeći pojedinosti. Malijske novine izvijestile su da je u četvrtak održan pogreb oko 50 policijskih kadeta.

Bore se uz pomoć Rusije

Napad je zabilježen videosnimkama objavljenim na društvenim mrežama koje prikazuju pobunjenike kako pale predsjednički zrakoplov i tijela u policijskoj akademiji.

Samo nekoliko dana ranije vođa malijske hunte Assimi Goita, koji je preuzeo vlast državnim udarom 2021., rekao je da je njegova vojska znatno oslabila naoružane skupine protiv kojih se bori uz pomoć Rusije.

Napad se također dogodio nakon bitke s velikim gubicima u srpnju, kada su pobunjenici eliminirali mnoštvo iskusnih ruskih plaćenika i malijskih snaga u borbama blizu sjeverne granice Malija s Alžirom.