U odnosu na većinu konkurentskih kompanija, Apple prilično zaostaje na polju umjetne inteligencije, što bi mogao biti i jedan od razloga pada potražnje za njihovim uređajima u posljednje vrijeme.

Iako trenutačno na tržištu nema Appleovih proizvoda poput ChatGPT-a, kompanija ipak nije pasivna na ovom polju te su stručnjaci za umjetnu inteligenciju iznimno tražena roba i u ovoj kompaniji.

Pogotovo su im zanimljivi zaposlenici iz jedne konkurentske kompanije te je, prema ovotjednom medijskom izvještaju, Apple u posljednjih 6 godina, odnosno od kad je na čelo njihova AI odjela zasjeo John Giannandrea, zaposlio najmanje 36 stručnjaka za AI iz - Googlea.

Uzeli Apple stručnjake

Čak je i sam Giannandrea u Apple došao upravo iz Googlea, gdje je bio od glavnih ljudi u AI odjelu Google Brain, koji se u međuvremenu spojio s DeepMindom.

Također, ovog tjedna američki mediji su se raspisali i o Appleovom uspostavljanju tajanstvenog AI laboratorija u Europi, odnosno u Zurichu, što je još jedan dokaz kako je kompanija ubacila u petu brzinu kada je u pitanju ova tehnologija. Apple je još prije toga preuzeo dvije švicarske startup AI kompanije - FaceShift koji je fokusiran na virtualnu stvarnost te Fashwell, tvrtku koja je specijalizirana za vizualno pretraživanje. Računajući i ove dvije tvrtke, Apple je tijekom posljednjeg desetljeća preuzeo oko 25 AI kompanija.

Što se tiče njihova švicarskog odjela, kompanija je raspisala natječaje za posao za istraživanje generativne umjetne inteligencije na dvije lokacije u Zurichu, a zanimljivo je kako je jedna lokacija posebno tajnovita te navodno niti susjedi koji žive u istoj ulici nisu svjesni da se tu nalaze uredi ove kompanije.

Apple će uskoro najaviti svoje AI opcije za iPhone

Tim Cook nedavno je u razgovorima s analitičarima najavio kako testiraju različite proizvode bazirane na umjetnoj inteligenciji te je stavio naglasak na odgovornost pri inovacijama oko ove tehnologije.

Sve na čemu su do sada radili, ali i informacije o potencijalnoj suradnji s Googleom i OpenAI-jem oko generativne umjetne inteligencije, trebali bi saznati tijekom nadolazeće konferencije koja će se održati sljedeći mjesec.

Na WWDC-u Apple bi tako trebao predstaviti novitete koje će implementirati u svoj operativni sustav za iPhone i iPad, a u kojima će najveći naglasak biti upravo na AI, prenosi Zimo.

Kako naglašavaju na Ars Tehnici, Apple će fokus staviti na implementaciju generativne umjetne inteligencije na svoje uređaje, što će omogućiti pokretanje AI chatbotova i aplikacija na samom hardveru uređaja, umjesto na cloud servisima u podatkovnim centrima.