Olimpijske igre u Parizu, koje će biti svečano otvorene u petak, ostat će upamćene po činjenici da će se natjecanja odvijati na poznatim borilištima u samom središtu grada, jer su organizatori zamislili ljudima približiti borbu za olimpijske medalje.

Slogan ovogodišnjih Ljetnih igara je Games Wide Open te su u skladu s tim organizatori odlučili popularne atrakcije pretvoriti u olimpijska borilišta.

Najprepoznatljiviji simbol Grada svjetla - Eiffelov toranj - tako će ugostiti odbojku na pijesku na privremenoj lokaciji, dok će se u obližnjem parku Champs de Mars, odvijati borbe u kojima će se natjecati džudisti i hrvači.

Eiffelov toranj, koji svake godine privuče sedam milijuna posjetitelja, nije samo jedna od najpoznatijih znamenitosti na svijetu, već i funkcionalni odašiljački toranj koji se koristi za radijske i televizijske prijenose. Nositelji olimpiiskog zlata dobit će i komad tornja kao suvenir jer će svaka medalja sadržavati 18 grama željeza koje je uklonjeno tijekom obnove tornja.

Muzejski kompleks Grand Palais također će biti među znamenitostima koje će od 26. srpnja do 11. kolovoza obuzeti olimpijski duh. Mačevanje i tekvondo borbe održavat će se u njegovoj izložbenoj dvorani, arhitektonskom remek-djelu od stakla i čelika izgrađenom za Svjetsku izložbu 1900. godine. Pažnju plijeni i urbani sportski centar smješten na najvećem pariškom trgu, Place de la Concorde, mjestu javnih pogubljenja na giljotini tijekom Francuske revolucije.

Ogromni trg na kraju slavne Champs-Élysées ugostit će natjecanja u sportovima kao što su skateboarding, 3x3 basket, BMX biciklizam i breaking, plesna disciplina koja će u Parizu debitirati kao olimpijski sport. Na ovom trgu i Champs-Élysées održat će se i ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara 28. kolovoza.

U jugozapadnom predgrađu Pariza, u vrtovima palače Versailles, održavat će se natjecanja u konjičkom sportu, a ujedno će biti dio staze maratona i modernog petoboja.

Imanje palače Versailles, koje je u 17. stoljeću postalo dom francuske kraljevske obitelji, od 1979. je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Borbe za olimpijske medalje vodit će se i više od 700 kilometara od Pariza, u primorskom gradu Marseillesu, gdje će se održati jedriličarska natjecanja i dio nogometnih utakmica.

Drugi najveći grad u Francuskoj ugostit će više od 300 jedriličara iz cijeloga svijeta koji će se boriti za medalje na Sredozemnom moru, a na raspolaganju će im biti i nova marina izgrađena posebno za Igre.