Novak Đoković je zaokružio priču. Osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama. Nešto što je toliko dugo čekao, najavljivao,
za koju je bio spreman toliko toga žrtvovati u 37 godini života. I uspio je. Na svoji petim Olimpijskim igrama. U velikom, teško ponovljivom finalu, Đoković je savladao Carlosa Alcaraza 7-6(3), 7-6(2).

Nevjerojatan je bio taj prvi set. Toliko break prilika na jednoj i drugoj stran, toliko vrhunskih poena jednog i drugog igrača.
Niti jedan poen se nije mogao lako dobiti. Alcaraz je imao osam break lopti, Novak pet. Alcaraz je imao 16 forehand winnera, deset više od Novaka. Đoković nije osvojio niti jedan poen iz backhanda, Carlos sedam, ali je zato Španjolac imao šest neforsiranih pogrešaka više.

Novak je u drugom gemu imao jednu break loptu, nove tri u četvrtom, prije nego što je morao spasiti tri Alcaraza u petom gemu. Onda je došao deveti gem. Čak pet break lopti je izvukao Novak. Set je otišao u tie break, nakon što je Alcaraz morao izvući set loptu. Odluka u prvom setu pada nakon promjene strana šest odigranih poena.

Super važan poen osvaja iz forehand returna Đoković za 4-3. Alcaraz šalje backhand vani. Ide servis winner Đokovića, pa vrhunski volej na mreži za 7-3 i vodstvo 1-0 u setovima.

Izgubljeni prvi set je očito ostavio nekog traga na igru Alcaraza. Novak je dva servis gema na otvaranju drugog seta uzeo bez izgubljenog poena za razliku od Španjolca koji se suočio s break loptom, pa je onda imao 15:30, ali je opet odigrao važne poene na najbolji način. U devetom gemu je Alcaraz zamalo prosuo 40:0. Novak je uzeo tri poena, međutim, Carlos je povezao dva sjajna poena za 5-4.

I onda je opet sve stalo u još jedan tie break. Đoković starta 2:0, Alcaraz uzvraća, ali onda Novak pogađa nevjerojatnu forehand dijagonalu. Možda i najvažniji poen meča. Od tog trenutka, Alcaraz više nije osvojio više niti jedan poen.