Sokovi od povrća čak su zdraviji od voćnih. Sadrže manje kalorija, a bogate su mnogim vitaminima i mineralima. Posebno je popularan napitak od jednog povrća. Može se čak i konzumirati svakodnevno.

Ciklu nazivaju “crvenim zlatom”. Sadrži vitamine B i C, željezo, magnezij i cink. Ima nizak glikemijski indeks i malo kalorija, zbog čega ga volimo koristiti u kuhinji. Od njega možete napraviti carpaccio, juhu, kiselu ciklu ili zdravi napitak. Odlučili smo pogledati prednosti pravljenja soka od ovog povrća. Ima ih mnogo pa se isplati uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Recept za sok od repe. Za izradu vitaminske bombe potrebna su vam samo tri sastojka.

Sok od cikle ima protuupalno i antioksidativno djelovanje. Snižava razinu šećera u krvi, potiče pokretljivost crijeva i pomaže kod mršavljenja. Osim toga, dobro djeluje na krvožilni sustav. Ako ga želite sami napraviti kod kuće, trebat će vam sljedeći sastojci:

1 kg cikle,
2 mrkve,
2 malo kiselkaste jabuke.
Od navedenih omjera dobit ćete 800 ml napitka. Prvo operite i ogulite sve povrće i voće. Zatim ih narežite na komade i stavite u sokovnik. Dobiveni sok ulijte u vrč i uživajte u ukusnom napitku.

SAVJET! Cikla treba biti svježa i imati tanku kožu. Ako upotrijebite stari, ne samo da će imati malo soka, već će imati i gorak okus.

Kada piti sok od repe? Dovoljno je 4/5 šalica dnevno.

Domaći sok od cikle najbolje je piti ujutro, neposredno prije doručka. Djeluje stimulativno i smanjuje osjećaj umora, razbuđuje i daje energiju. Ako vam je okus prejak, dodajte čašu vode u vrč. Bolje je ne piti veliku količinu odjednom u jednom danu. Morat ćete se naviknuti na redovito pijenje ovog napitka. 200 ml dnevno je potrebna količina kako bi napitak blagotvorno djelovao na vaše zdravlje.