U subotu, 13. srpnja 2024. godine, u župi svetog Ivana Krstitelja Uzdol upriličeno je hodočašće na grob ubijenog svećenika i mučenika fra Stjepana Barišića.

Molitveni prostor i grob fra Stjepana nalaze se u mjestu Donja Vast točnije na lokalitetu Purićevina.

Euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je mjesni župnik vlč. Ivan Ivančević.

U prigodnoj propovijedi župnik je između ostaloga izrekao promišljanja o značenju pouzdanja, Božjoj ruci, slobodi, križu, sreći… Na koncu propovijedi pozvao je nazočne da ne zaborave da im dolazak i molitva na ovom zavjetnom mjestu pomažu u svakodnevnoj borbi protiv sila zla i pozivaju ih da nastoje biti istinski vjernici Isusa Krista.

Uz ostale vjernike, na grob fra Stjepana hodočastila je i s. Zora Stojanović, kći župe Uzdol.

Misno slavlje svojim pjevanjem animirao je dio članova mješovitog zbora župe Uzdol koji upravo nosi naziv po fra Stjepanu Barišiću.

Vjernici su prije i poslije zavjetne Mise, u molitvi obilazili grob fra Stjepana, a svi koji su željeli, mogli su pristupiti sakramentu Pomirenja.

Po završetku euharistijskog slavlja najmlađim hodočasnicima podijeljeni su slatkiši.

Vrijedni župljani i ove godine uredili su pristupni put i molitveni prostor, a svome fra Stjepanu i ovaj put su hodočastili vjernici iz doline Neretvice.

Zbog svete katoličke vjere i ljubavi prema svom hrvatskom narodu fra Stjepan je mučen i pogubljen od partizana u zaseoku Čorbadžići u Donjoj Vasti. Na mjestu njegova pokopa, gdje je bio samo križ, uzdolska župna zajednica napravila je oltarnu ploču i nadgrobni spomenik. Ostaci fra Stjepanova habita kao moćnik čuvaju se u uzdolskoj župnoj crkvi.

Tekst i foto: Marinko Rumbočić