U subotu, 20. srpnja 2024. u mjestu Gmići, proslavljen je zaštitnik mjesta i zavjetne kapele - sv. Ilija Tišbijac, prorok.
Uz koncelebraciju dva svećenika, euharistijsko slavlje s početkom u 11 sati na mjesnom groblju predslavio je svećenik Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Zovko, sin župe Prozor.

Riječi pozdrava, čestitke, zahvale izrekao je mjesni župnik mons. Marko Tomić, župnik župe Prozor.
Riječi Lukina evanđelja navijestio je vlč. Josip Dedić, sin župe Prozor, odgojitelj Travničkog sjemeništa.
Tekstove prigodnih čitanja pročitali su gosp. Joža Dragić i Marinko Rumbočić.

U prigodnoj propovijedi vlč. Ivan izrekao je promišljanja o razlikovanju lažnih od istinskih Božjih proroka, važnosti života po istini, prihvaćanju životnog križa, okupljanju i molitvi za pokojne … U završnom dijelu pozvao je vjernike da mole zagovor sv. Ilije, kako bi bez bojazni išli kroz život imajući na umu da Bog uvijek treba biti na prvome mjestu.

Prije završnog blagoslova i otpusta vjernika, župnik Marko izmolio je molitvu Opela za pokojne. Isto tako čestitao je današnji imendan onima koji ga slave.

Poslije misnog slavlja, upriličeno je tradicionalno druženje vjernika ovoga puta pod mladim orahom, potom su uslijedile užine u gmićkim domovima, a u poslijepodnevnim satima uslijedilo je obiteljsko druženje Dragića i Ćurića na Poljani (Makljen).

Tekst i foto: Marinko Rumbočić