Bez obzira gdje uzgajate smokve, ovi savjeti za berbu pomoći će vam da ih uberete u savršeno vrijeme za svježu konzumaciju, konzerviranje ili zamrzavanje, prenosi Better Homes and Gardens.
Čimbenici koji utječu na vrijeme berbe smokava

Glavna sezona berbe smokava obično traje od srpnja do kolovoza. Međutim, različite vrste smokava plodonose u različito doba godine, a neke sorte smokava donose plod više puta. Smokve se dijele na rane, srednje i kasne sorte.

Vremenski obrasci i režimi brige biljaka također mogu utjecati na to kako smokve sazrijevaju. Smokve koje se uzgajaju u zatvorenom mogu roditi drugačije od smokava koje se drže u vrtu ili patuljastih smokava. S obzirom na to koliko sezona berbe smokava može varirati, obično je najbolje smokve brati kada pokazuju sigurne znakove zrelosti i ne oslanjati se previše na datum kada bi smokve "trebale" dati plod.
Znakovi da su smokve spremne za berbu

Stablima smokvi obično treba tri do pet godina da daju plod nakon sadnje, pa morate biti strpljivi dok čekate obilje svježih smokava. Nakon što stabla počnu davati plodove, potražite ove znakove da biste znali kada su smokve zrele i spremne za branje:

Tamnija boja. Različite vrste smokava daju različite boje voća, a smokve mogu sazreti u nijanse smeđe, ljubičaste, zlatne ili čak žućkasto-zelene kad sazru.

Meko meso. Zrele smokve trebaju biti malo mekane na dodir, ali ne i kašaste. Dobro pravilo je brati smokve kad su mekane poput vodenog balona.

Slatka aroma. Njuh vam može dati do znanja da je vrijeme za branje smokava. Zrele smokve trebale bi mirisati slatko, ali ne fermentirano.

Opušteni plod. Smokve koje vise okomito na stabljiku biljke obično su nedovoljno zrele, ali kada plod počne visjeti na stabljici, vrijeme je za početak branja.

Pucanje kore smokve. Kad sazru, kora smokve može početi pucati na vrhu ploda, a možete primijetiti kap ili dvije soka na donjoj strani smokve. Ako se to dogodi, odmah berite smokve kako ne bi postale kašaste.

Opadanje. Smokve će ponekad otpasti s biljke kad sazru. Odmah pokupite otpalo voće kako ga insekti ne bi pokvarili.

Savjeti za berbu smokava

Smokve su osjetljive pa ih je potrebno brati i njima postupati što je nježnije moguće. Poslužite se ovim savjetima za berbu kako biste održali svoje voće u dobrom stanju i olakšali branje smokava.

1. Zaštitite voće od štetnika

Zaklonite smokve koje dozrijevaju pokrovima ili vrećicama za zaštitu voća kako biste ih zaštitili od gladnih ptica i drugih divljih životinja. Ako je moguće, izbjegavajte korištenje mreže za ptice, jer se u nju mogu zapetljati.

2. Nosite rukavice i duge rukave

Obično je mudro držati kožu pokrivenom rukavicama i dugim rukavima tijekom berbe smokava jer sok biljke može iritirati kožu.

3. Budite nježni

Smokve se lako lome i s njima treba rukovati što je nježnije moguće kako bi se ograničila šteta. Ako berete puno smokava odjednom, izbjegavajte ih slagati jednu na drugu u hrpe, što može uzrokovati gnječenje i brzo kvarenje voća.

4. Berite smokve na pravi način

Držite zrelu smokvu u jednoj ruci, a podupiruću granu u drugoj ruci i nježno podignite smokvu prema gore za berbu. Zrele smokve trebale bi se lako odvojiti od stabla.

5. Ne povlačite plodove prema dolje

Čupanje smokava može uzrokovati lomljenje grana i pucanje plodova.

6. Izbjegavajte kišu

Ako je moguće, smokve berite prije jake kiše. Kiša može otežati berbu i pokvariti plodove koji sazrijevaju.

7. Berite često

Smokve ne sazrijevaju sve odjednom. Umjesto toga, berite smokve malo po malo kada plod sazre, a meso smokve bude mekano na dodir.

8. Spriječite oštećenja od smrzavanja

Ako prijeti mraz, možete ubrati gotovo zrele smokve i vidjeti hoće li još malo sazreti na vašem stolu. Kako biste ubrzali dozrijevanje smokve stavite u blizinu jabuke ili banane i držite smokve dalje od izravnog sunčevog svjetla. Ovo nije idealno, ali je bolje nego da izgubite usjev.