Ako ste primijetili malo plijesni u svom domu ili malo vlage, nemojte samo zamahnuti rukom i reći - Ok, nema veze, proći će. Ignoriranje problema može dovesti do teških posljedica za vaš dom, ali i za vas same te ukućane koji u njemu žive s vama. Takve stvari mogu ozbiljno ugroziti zdravlje ljudi koji žive u takvom stanu ili kući, pojačati simptome alergije (ako netko ima alergiju) i pojačati respiratorne probleme. Naime, plijesan otpušta sitne čestice koje se lako inhaliraju, a to može uzrokovati simptome poput kašlja, kihanja, curenja nosa, a u nekim slučajevima može dovesti do astme. Osobe s postojećim respiratornim problemima su posebno osjetljive na takve uvjete.

No, ako slijedite nekoliko koraka, možete spriječiti da vlaga i plijesan uđu u vaš dom. Evo kako!

Međutim, izbjegavanje svježeg zraka kada dođe hladnije vrijeme može dovesti do problema s vlagom i plijesni kasnije, jer domovi postaju zagušljivi zbog stalnog grijanja. Za borbu protiv toga, Peter Foldbjerg, direktor dnevnog svjetla, energije i unutarnje klime u Veluxu, otkriva praktične savjete koji će biti dobri saveznici u borbi protiv plijesni. Foldbjerg otkriva najbolje vrijeme za otvaranje prozora, čime se može smanjiti razina vlage u vašem domu i tako spriječiti rast plijesni, a da se soba ne pretvori u ledenicu.

Unošenje svježeg povjetarca u vaš dom igra ključnu ulogu u uklanjanju ustajalog, vlažnog zraka koji je leglo plijesni.

- Otvaranje prozora odmah nakon buđenja i prije spavanja može značajno poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu. Takva ventilacija ne samo da pomaže u sprječavanju vlage, već i izjednačava temperature u spavaćim sobama, stvarajući bolje uvjete za miran san. Stručnjak predlaže kratku ventilaciju od 10-15 minuta tri do pet puta dnevno - govori Foldbjerg, a prenosi Alo.

Također preporučuje snižavanje temperature noću i puštanje sunčeve svjetlosti danju kako bi se spriječio rast plijesni.