Kina je ovaj tjedan napravila novi veliki korak prema ispunjenju svojih velikih svemirskih ambicija. S Long March 6A raketom iz lansirnog centra Taiyun poletjelo je prvih 18 satelita buduće konstelacije koja bi u niskoj orbiti trebala biti konkurencija Muskovom Starlinku. U budućnosti se planiraju nova lansiranja te do 2025.

Kina planira lansirati skoro 650 takvih satelita, dok bi njihov konačan broj jednom mogao premašiti 15 tisuća, javlja Zimo.

S konstelacijom nazvanom Qianfan, odnosno “tisuću jedara”, Kina želi pokriti cijeli svijet sa svojim satelitskim internetom. Iako Starlink već ima gomilu satelita s kojima je omogućio internetsku pokrivenost, odnosno brzi pristup internetu i na mjestima na kojima to prije nije bilo moguće, usluge Muskove tvrtke nisu dostupne u Kini.

Kinezi će, dakle, dobiti satelitski internet “made in China” jer je za razvoj ove mreže zadužena tvrtka Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) iza koje stoje lokalne vlasti iz Šangaja.

Iako kineske vlasti već duže vremena imaju planove o satelitskom internetu, prve smo informacije o Qianfanu saznali tek prošle godine, kada je prijava Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji otkrila da na visini od oko 1160 km namjeravaju postaviti konstelaciju od nešto manje od 1300 satelita. S vremenom bi se ta brojka, ovisno o potražnji, mogla značajno povećati i narasti do spomenutih više od 15 tisuća satelita.

Također, u prijavi se navodi kako bi sateliti globalnim korisnicima trebali omogućiti pouzdan pristup internetu niske latencije i velike brzine.

Na Ars Tehnici naglašavaju kako će Kinezima trebati godine dok lansiraju 15 tisuća satelita te podsjećaju kako je Starlink predstavio nekoliko generacija svojih satelita koji su donijele i neka poboljšanja i nove mogućnosti. Ovo nije jedina planirana kineska konstelacija satelita.

U sklopu projekta Guowang, kojeg podržava kineska vlada i državna tvrtka SatNet razvija se “nacionalna mreža” satelitskog interneta. Do sada nije lansiran niti jedan satelit, a plan je da jednom njihov broj u niskoj orbiti bude oko 13 tisuća.

Treba podsjetiti i kako je Kina 2020. godine završila svoju BeiDou mrežu, odnosno vlastiti globalni navigacijski sustav i konkurenta američkom GPS-u (Global Positioning System) koji se koristi diljem svijeta.