Kineska lunarna sonda vratila se na Zemlju s prvim uzorcima koje je prikupila na do sada neistraženoj dalekoj strani Mjeseca, prenosi BBC.

Sonda naziva Chang'e-6 sletjela je danas u pustinju u unutrašnjosti Mongolije, nakon gotovo dva mjeseca duge misije koja je bila prepuna rizika, javljaju državni mediji.

Znanstvenici su željno iščekivali Chang’e 6 jer bi uzorci mogli odgovoriti na ključna pitanja o tome kako nastaju planeti.

Kina je jedina zemlja koja je sletjela na suprotnu stranu Mjeseca, a to je već učinila 2019. Do udaljene strane - koja je okrenuta od Zemlje - tehnički je teško doći zbog svoje udaljenosti i teškog terena golemih kratera i nekoliko ravnih površina.

Chang’e 6 poletio je iz svemirskog centra početkom svibnja, a nekoliko tjedana kasnije uspješno je sletio na krater blizu Mjesečevog južnog pola.

Sonda je koristila bušilicu i robotsku ruku da pokupi tlo i kamenje, snimila je nekoliko fotografija površine i postavila kinesku zastavu.

Peking je u proteklom desetljeću uložio ogromne resurse u svoj svemirski program u nastojanju da sustigne i SAD i Rusiju.