Višnja ima manju krošnju od trešnje te većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U Hrvatskoj se višnja uzgaja u dva područja: u sjever­nom kontinentalnom i u sredozemnom dijelu, odnosno u Dal­maciji. U Dalmaciji se proizvodi višnja Maraska. Najbolje uspijeva na obroncima i blagim padinama okrenutim jugu, jugoistoku i istoku. Plod višnje je svijetlo ili tamnocrvene boje, slatkog ili kiselkastog okusa. Spada u rano voće, koje se manje jede u svježem stanju, a više se industrijski prerađuje (sokovi, džemovi, rakija, vino, nadjevi za konditorske proizvode, kompot itd.).

Višnja također spada u kategoriju superzdrave hrane. Bogate su vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, magnezijem, željezom i vlaknima, tako da ih možemo jesti u neograničenim količinama.

Osim samog ploda peteljke i lišće višnje daju čaj koji pomaže kod izbacivanja pijeska iz mokraćnih kanala, celulita, impotencije, bubrežnih bolesti i kroničnog kašlja. Lišće višnje se koristi i kao sredstvo za ljepotu, a pomaže kod peruti i otečenih kapaka, kao i kod gubitka kilograma.

Prema portalu Zdravsvet u kombinaciji s pivom, lišće višnje postaje odličan eliksir za tijelo i igra glavnu ulogu u održavanju lijepe kože. Preporučuje se kod ubrzanog oporavka nakon operativnog zahvata, kod smanjenja upala, štiti nervni sustav, pomaže u prevenciji raka, osobito debelog crijeva, kod nesanice i liječenja tegoba menopauze.

Dalje na portalu objašnjavaju kako možete napraviti ovaj napitak:

U posudu stavite jednu žlicu usitnjenog osušenog lišća višnje i jednu žlicu osušenih cvjetova kantariona. Prelijte ih s tri čaše vrućeg piva. Zatim stavite posudu s ovom mješavinom na štednjak i zagrijte do vrenja, a nakon toga smanjite temperaturu i kuhajte na blagoj vatri 30 do 40 minuta.

Kad se ohladi, čaj procijedite kroz gustu cjediljku ili gazu. Pijte po dvije žlice ovog čaja tri puta dnevno poslije jela. Posljednju šalicu pijte pred spavanje.

Liječenje ovim napitkom bi trebalo da trajati najviše 1 – 2 mjeseca, a blagotvorno djeluje i na oboljelu jetru.a