Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reis Husein Kavazović, kritizirao je, u poruci upućenoj povodom Bajrama, održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu te "bezobzirnost i kukavičluk svijeta" koji ne reagira na stradanja u Gazi.

"Ne slušajmo vođe koji pozivaju na saborovanje jer nas je ta politika sve u crno zavila", rekao je efendija Kavazović, predvodeći središnju bajramsku svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

U Beogradu je proteklog vikenda održan Svesrpski sabor kojemu su nazočili predstavnici Srbije i srpski dužnosnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske te Kosova, kao i vjerski uglednici. Na tome skupu pozvano je na očuvanje "vitalnih nacionalnih ciljeva i slobode".

"Politike tribalizma i nacionalizma nam nisu donijele ništa dobro"

Istaknuta je neodvojivost Kosova od Srbije te privrženost Daytonskom mirovnom sporazumu za BiH, a osuđeno je svako njegovo kršenje. Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je izrazio inicijativu za odcjepljenje toga entiteta od Bosne i Hercegovine.

Poglavar Islamske zajednice nazvao je takva okupljanja nastavkom "politike tribalizma i nacionalizma". "One nikome, a pogotovo nama u Bosni, nisu donijele ništa dobro, osim masovnih grobnica u kojima su skončali deseci tisuća ubijenih majki i očeva, braće i sestara", rekao je on. Pozvao je muslimane, ali i sve stanovnike u Bosni i Hercegovini, na suživot i suradnju.

Uputio je i poruku oko rata u Gazi, kazavši da su misli muslimana iz BiH s ljudima koji tamo stradaju. "Povijest će pamtiti bezobzirnost i kukavičluk svijeta. Poslije Bosne i Gaze zločin i nasilje izgubili su značenje", rekao je poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Incident u katedrali

U glavnome gradu u nedjelju se dogodio incident u središnjoj katoličkoj katedrali Srca Isusova.

Na misu u 8 sati ušla su trojica, četvorica mlađih muškaraca koji su za vrijeme propovijedi katedralnog župnika i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, vlč. Olivera Jurišića, s podsmijehom dobacivala tradicionalnu čestitku za najveći muslimanski praznik "Bajram barećula". Nedugo nakon toga napustili su crkvu.