Dvojica pripadnika američke vojske "fizički su napadnuta" u lučkom gradu Izmiru u zapadnoj Turskoj od strane članova antiameričke skupine, priopćile su vlasti. Američki vojnici su u trenutku napada bili odjeveni u civilnu odjeću, a u pomoć su im priskočila petorica njihovih kolega iz vojske.

Zbog napada je uhićeno 15 osumnjičenika. Utvrđeno je kako su osumnjičenici članovi Unije turske mladeži, omladinskog ogranka nacionalističke oporbene stranke Vatan. Vlasti provode istragu, potvrdili su dužnosnici.
 


Vojnici su na sigurnom

"Možemo potvrditi izvješća da su pripadnici američke vojske s broda USS Wasp danas bili žrtve napada u İzmiru i sada su na sigurnom. Zahvaljujemo turskim vlastima na njihovoj brzoj reakciji", priopćilo je putem X-a američko veleposlanstvo u Turskoj.

USS Wasp stigao je u Izmir jučer nakon završetka zajedničkih vježbi s turskim brodovima u Sredozemnom moru.

Skupina kojoj pripadaju napadači podijelila je na X-u snimku napada. Na snimci se vidi kako napadači drže američkog vojnika i stavljaju mu preko glave nešto što izgleda kao bijela vreća. Napadači istovremeno viču: "Jenkiji, idite kući." "Nitko neće moći odgovoriti na pozive američkih vojnika upomoć. Vaše su ruke umrljane krvlju naših hrabrih vojnika i tisuća Palestinaca", poručila je skupina.