Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napad je nazvao "brutalnim", a svog ruskog kolegu Vladimira Putina opisao je kao "krvavog kriminalca".

U Ukrajini se obilježava dan žalosti nakon jednog od najgorih ruskih raketnih napada u posljednjih nekoliko mjeseci u kojem je najmanje ubijeno 41 osoba, a ozlijeđeno 166. Glavna dječja bolnica u glavnom gradu Kijevu bila je među zgradama granatiranima diljem zemlje u ponedjeljak.

Dvije su osobe poginule kada je projektil sravnio dio dječje bolnice Ohmatdyt, najveće pedijatrijske ustanove u Ukrajini, a potraga za preživjelima ispod ruševina nastavila se u ranim jutarnjim satima u utorak. Rusija je u ponedjeljak odbacila sve navode da je gađala bolnicu u Kijevu, tvrdeći kako su je pogodili fragmenti ukrajinskog projektila protuzračne obrane, dok je Ukrajina rekla da je pronašla ostatke ruskog krstarećeg projektila.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napad je nazvao "brutalnim", a svog ruskog kolegu Vladimira Putina opisao je kao "krvavog kriminalca". S obzirom na to da se u utorak održava NATO-ov summit u Washingtonu, očekuje se da će napad biti visoko na dnevnom redu te da će se tražiti odgovor na njega, piše BBC.
 

Svjetski čelnici saveznici Ukrajine osudili su napad, među njima i novi britanski premijer Keir Starmer koji je  rekao da je "napad na nedužnu djecu najpokvareniji postupak" i obećao nastavak potpore Kijevu nakon promjene vlasti u Velikoj Britaniji. Nazvavši napade "užasnim podsjetnikom na brutalnost Rusije", američki predsjednik Joe Biden rekao je da će Ukrajina uskoro dobiti novu vojnu pomoć i to u sustavima protuzračne obrane.

Slike s mjesta eksplozije u kijevskoj bolnici, koja je specijalizirana za liječenje raka i transplantaciju organa, pokazale su djecu priključenu na intravenoznu infuziju kako sjede ispred oštećene ustanove čekajući evakuaciju. Spasioci su kopali po ruševinama u potrazi za preživjelima, iako u ovom trenutku nije poznato koliko bi ljudi moglo biti još zarobljeno pod ruševinama. UN-ova promatračka misija za ljudska prava u Ukrajini rekla je da se broj civilnih žrtava posljednjih mjeseci povećao, dok je Rusija obnovila svoju zračnu kampanju. Nedavno izvješće kaže da je svibanj bio najsmrtonosniji mjesec za smrt civila u gotovo godinu dana.