Vrijeme je za roštiljanje, pečenje i vatru. Nakon ugodnog poslijepodneva uz vatru još uvijek možete koristiti drveni pepeo. Nemojte ga baciti ili pustiti da ga raznese vjetar, svejedno će vam biti od koristi.

Drveni pepeo je izvrsno gnojivo

Gnojidba drvenim pepelom jedan je od omiljenih trikova iskusnih vrtlara. Drveni pepeo opskrbit će vaše cvijeće i povrće s puno hranjivih tvari i minerala koje će ono iskoristiti za bolji i brži rast.

Možete ga jednostavno rasuti po gredici, potrudite se baciti bliže korijenu ili ga npr. otopiti u bačvi vode kojom zalijevate. Sve ove mogućnosti su funkcionalne i sigurno će koristiti vašim cvjetnjacima. Drveni pepeo možete dodati i u bilo koje drugo gnojivo koje koristite kako biste povećali njegove učinke.

Također je i antiparazitski

Osim što je izvrsno gnojivo, drveni pepeo može pomoći i protiv plijesni ili nekih nametnika.

Samo provjerite je li to doista drveni pepeo – ne smije sadržavati druge sastojke. Također je dobro provjeriti dolazi li od kvalitetnog i dobro osušenog drva.

Prirodna gnojiva koja se mogu reciklirati

Ne morate koristiti samo pepeo, već možete koristiti i druge kuhinjske otpatke koje inače koristite. Primjerice, korisne mogu biti ljuske jaja koje su izvor kalcija, talog kave ili kora od banane. Možete ih dodati pet biljkama u cvjetnoj gredici ili ih pustiti da se stapaju u mješavini za posude.

Možete ih koristiti i za sobne biljke

Ako nemate vrt u kojem biste mogli koristiti drveni pepeo, možete ga koristiti za satove kod kuće. Kao što ga možete dodati na gredice, možete ga staviti i u lonac sa sobnim biljkama. Svakoj biljci možete dodati samo jednu ili dvije žlice, ali još je bolje ako ga dodate u vodu koju ste pripremili za zalijevanje i tom poboljšanom vodom zalijete biljke.