Tko od nas ne poznaje problem sa starim kruhom? Potrebno je samo nekoliko dana i vaša će omiljena štruca izgubiti hrskavost i mekoću. Kutije za kruh, zamrzivači – ovo su najpopularniji načini čuvanja kruha. Ali što ako vam kažem tajnu kako kruh uvijek biti svjež i ukusan? Pa, najbolje mjesto za čuvanje kruha je…. hladnjak! Zvuči li to čudno? Pa ipak!

Svježi kruh osnova je svake kuhinje. Koristimo ga svaki dan za doručak, ručak i kao brzi međuobrok. Problem nastaje kada kruh brzo gubi svježinu – postaje tvrd, suh i ponekad gumenast. Mnogima od nas je poznata bol kada štruca kruha, kupljena za cijeli tjedan, izgubi svojstva sljedeći dan. Ipak, postoji način da to spriječite i dulje uživate u mekom i svježem kruhu. Evo mog dokazanog patenta koji jamči da kruh nikada neće ustajati.

Hladnjak – neprijatelj ili prijatelj kruha?

Moja dokazana metoda produljenja svježine kruha je jednostavna, ali učinkovita. Godinama sam držala kruh u hladnjaku, što je izazvalo polemiku među prijateljima i obitelji. Nekima se ideja držanja kruha u hladnjaku čini neobičnom, ali meni ovo rješenje savršeno odgovara. Kao rezultat toga, moj kruh ne gubi svoja svojstva do tjedan dana.

Godinama se smatralo da je hladnjak zadnje mjesto gdje bi kruh trebao ići. Priča se da je zbog niske temperature kruh brže otvrdnuo. Ništa nije dalje od istine! Naravno, ako štrucu stavite direktno u hladnjak bez zaštite, može se osušiti. Međutim, pravilno pakiranje kruh će dugo zadržati svježinu.

Ova metoda odlično funkcionira bez obzira na vrstu kruha – kruhkiflice, baguette pa čak i posebna peciva kao što je weki dugo zadržavaju svježinu. Kad znam da neću pojesti cijelu štrucu za dan-dva, odmah je stavim u hladnjak. Ovo rješenje štedi mi vrijeme i sprječava bacanje hrane.

Aluminijska folija – saveznik svježine

Drugi kontroverzni trik kojim se služim je zamatanje kruha u aluminijsku foliju. Znam, znam, svi kažu da je to loša ideja. Međutim, u mom slučaju radi savršeno. Aluminijska folija stvara zrakonepropusnu barijeru koja štiti kruh od gubitka vlage i prodiranja stranih mirisa. Kao rezultat, kruh ostaje mekan i ukusan nekoliko dana.