Sigurni smo da ovaj proizvod iz ljekarne, mnogi od vas već imaju doma, a da pritom nemaju pojma koliko je koristan i što se sve s njim može. Hidrogen se oduvijek smatra potpuno sigurnim i prirodnim antiseptikom, a samo jedna boca hidrogena može biti puno korisnija nego što mislite. Hidrogen peroksid nije toksičan, a za upotrebu u kućanstvu kupuje se tripostotna otopina, dakle 97 posto sadržaja je voda. A cijena? Na većini prodajnih mjesta na kojima smo mi gledali košta oko 5 eura.

Kako ga iskoristiti da vaš dom zablista kao nikada prije? Evo nekih načina:

1. Ogledalo bez mrlja

Kad vam ponestane sredstva za čišćenje stakla, upotrijebite hidrogen. Uzmite papirnati ručnik, poprskajte ga s tri posto vodikovog peroksida i izribajte ogledalo. Uklonit će sve mrlje, pa i one najtvrdokornije, a ogledalo će zasjati kao novo.

2.Izbijelite ​​požutjelo rublje

Bijele krpe, stolnjaci, čarape i majice s vremenom poprime žućkastu boju. Vratite im bjelinu i sjaj tako da umjesto izbjeljivača za tkanine ulijete pola šalice hidrogena u ciklus ispiranja perilice rublja. Dobit ćete isti učinak za manje novca.

3. Uklanja plijesan

Vodik ubija bakterije, ali također uklanja gljivice poput plijesni. Zato zgrabite bocu hidrogena i poprskajte svoju kupaonicu, podove, zidove, pa čak i zavjesu za tuširanje.

4. Osvježite spužvice

Kuhinjske spužve nakon dužeg korištenja poprimaju neugodan miris i mijenjaju boju. Hidrogen se smatra jednim od najsigurnijih sredstava za dezinfekciju. Namočite spužve u mješavinu jednakih količina hidrogena i vode, ostavite ih da malo odstoje, a zatim ih isperite vodom. Ako nakon toga ostane neugodan miris, vrijeme je da ih bacite.

5. Očistite hladnjak

Kada pospremate hladnjak, izvadite svu hranu iz njega, pa pošpricajte hidrogenom. Ostavite da djeluje 15 do 20 minuta, zatim obrišite čistom spužvom. Lako ćete ukloniti mrlje, a nestat će i neugodni mirisi. Isto možete učiniti i s perilicom posuđa.