Ovaj recept je jedan od mojih omiljenih načina čuvanja povrća na duže vrijeme. Isprobajte ovaj izuzetan recept za domaće kisele rajčice i uživajte u njihovom svježem okusu i zimi.

Sastojci

– 2,3 kg rajčice
– 6-7 češnja češnjaka (2 češnja po čaši)
– Hrpa kopra
– Svežanj peršina
– 400-450 g luka
– papar u zrnu
– Kipuća voda
– 2 žličice soli po posudi (18 g)
– 2,5 žlice granuliranog šećera
– 1 žlica rafiniranog ulja bez mirisa
– 25 ml 9% octa (po čaši)

Metoda

1) Priprema rajčica: Rajčice operite i narežite na četvrtine. Stavite u duboku zdjelu.
2) Priprema češnjaka i začinskog bilja: režanj češnjaka prepolovite i narežite na ploške. Kopar i peršin sitno nasjeckajte.
3) Priprema luka: Luk narežite na ploške. Sterilizirajte staklenke i poklopce.
4) Punjenje čaša: Na dno čaše dodati jedan nasjeckani režanj češnjaka i jedno zrno papra. Zatim dodajte komorač i rajčice. Dodajte sloj luka, drugi režanj češnjaka i češnjak. Na kraju dodajte posljednji sloj rajčice, luka i češnjaka. Na isti način napunite i preostale čaše.
5) Zalijevanje: Zakuhajte vodu u loncu i ulijte je u čaše dok ključa. Staklenke zatvorite poklopcima i ostavite 15 minuta da se sadržaj zagrije.
6) Priprema preljeva: Nakon 15 minuta procijedite tekućinu kroz cjedilo u lonac. Preljevu dodajte sol, šećer i maslac. Promiješajte, poklopite posudu i pustite da zavrije.
7) Završno točenje i zatvaranje: U svaku čašu dodajte ocat i prelijte kipućim preljevom. Staklenke dobro zatvorite i okrenite ih naopako kako biste provjerili da li su čvrsto zatvorene. Zatim pokrijte staklenke toplom dekom i ostavite da se potpuno ohlade.

Zaključak

Ukiseljena salata može se čuvati na sobnoj temperaturi godinu dana. Otvorite staklenku i uživajte u svježem okusu rajčice u bilo koje doba zime. Možemo poslužiti.