Orezivanje drveća i grmlja važna je praksa koja održava biljke zdravima, potiče rast, povećava prinos i poboljšava cvjetanje. Rezidba se obično obavlja u proljeće i jesen, što znači da je sada pravo vrijeme za ovaj postupak. Međutim, ne zaboravite da neće sve biljke imati koristi od jesenske rezidbe.

Koje se drveće i grmlje ne može rezati u jesen?

Azaleje i rododendroni

Ove biljke pripadaju istoj obitelji i treba ih rezati u isto vrijeme. Prema savjetima iskusnih vrtlara, azaleje i rododendrone bolje je orezivati ​​unutar tri tjedna nakon završetka cvatnje, odnosno u proljeće. Zahvaljujući proljetnoj rezidbi, imat će dovoljno vremena za uzgoj grana za iduću godinu. Ne smiju se rezati u jesen.

Trešnje, breskve i šljive

Ove biljke iz istog roda osjetljive su na određene gljivične bolesti. Gljiva najviše spora proizvodi u jesen i zimi, pa je bolje ne orezivati ​​stabla kako bi se izbjegla infekcija.

Odgodite rezidbu trešanja, breskvi i šljiva do proljeća. To se može učiniti i ljeti.

Kruške

Bolje je odgoditi obrezivanje stabala kruške do kraja zimske sezone, nakon završetka jakih mrazeva, kada pupoljci počnu rasti.

Prerano obrezivanje, osobito u jesen, može uzrokovati ubrzanje rasta, što biljku može učiniti sklonijom gubitku grana.

Forzicija

Jesensko obrezivanje ovog grma na starom drvetu može dovesti do toga da sljedeće godine ne cvjeta. Stoga rezidbu odgodite do proljeća.

Lila

Jorgovan treba orezati odmah nakon cvatnje, odnosno početkom ljeta. Ovaj rez pomoći će grmu da zadrži svoj oblik i spriječiti da previše naraste.