Naizgled obična mala jabuka, a zapravo plod izuzetno opasan po život. Tako se najbolje može opisati drvo "otrovna guava", koje na španjolskom doslovno nazivaju "drvom smrti". Riječ je o stablu koje raste na jugu Sjeverne Amerike, Karibima i sjevernim dijelovima Južne Amerike, a budući da je svaki njezin dio otrovan, doslovno se moguće otrovati i samo ako stojite pod ovim drvetom dok pada kiša.

Živu glavu jedva je sačuvala radiologinja Nicola Strickland koja je, kako piše Sciencealert, tijekom odmora na Tobagu s prijateljem naivno zagrizla plod ovog drveta, nakon čega je uslijedila prava agonija za oboje. Gušenje, pečenje grla, vrućicca i povraćanje samo su dio simptoma s kojima su se mučili čitav idući dan, ali uz pomoć lokalnih medininskih službenika, prošli su bez dugoročnih posljedica.
 


Pisala je o svom iskustvu

O svom je iskustvu pisala za the British Medical Journal, navodeći kako punih osam sati bolovi nisu jenjavali. Osim njihovog trovanja, prijavljeno je i nekoliko slučajeva privremene sljepoće nakon dodirivanja očiju rukama koje su bile naslonjene na otrovnu guavu.

Prema Guinessovoj knjizi rekorda, Hippomane mancinella, kako se zove na latinskom, najoopasnije je drvo na svijetu, koje je već odnijelo i neke ljudske žrtve. Ipak, ne smatra se korovom i lokalno ga stanovništvo izuzetno cijeni zbog svojstava na ukupan tamošnji ekosustav, a odlično je i za izradu namješrtaja. Tamošnji su stolari čak i našli način kako otrov uspješno "isušiti" prije no što problematične daske pretvore u uporabljive stolove i stolce.