Odlazeći nizozemski premijer Mark Rutte bit će novi glavni tajnik NATO-a, nakon što su se sve 32 članice saveza složile da upravo on naslijedi Jensa Stoltenberga, piše Politico.

Nakon mađarske i slovačke podrške i Rumunjska je danas potvrdila da će glasati za Ruttea. Rumunjski predsjednik Klaus Johannis povukao je svoju kandidaturu za šefa NATO-a.

Tijekom sastanka Vrhovnog savjeta nacionalne obrane, Johannis je kazao da je obavijestio NATO saveznike o povlačenju svoje kandidature. Politico ističe da Rutte dolazi na čelo NATO-a u kritičnim vremenima.

"Mislim da je očito da smo blizu zaključka u savezu, da će saveznici odabrati sljedećeg glavnog tajnika. Mislim da su to dobre vijesti", rekao je Stoltenberg u utorak u Washingtonu.

Dužnost preuzima mjesec dana prije američkih izbora

Dužnost će preuzeti 2. listopada, samo mjesec dana prije američkih izbora, koji će oblikovati sudbinu ovog vojnog saveza koji služi kao najuspješnija brana istočne Europe od ruske agresije, navodi Politico.

Bivši američki predsjednik i sadašnji kandidat republikanaca za predsjedničke izbore Donald Trump obećao je da će ostati u NATO-u, ali je zaprijetio da će ukinuti američku pomoć Ukrajini ako bude reizabran.

Rutte je od prošlog studenog bio u kampanji za novog šefa NATO-a i slovio je za favorita.