Je li gazirana voda štetna? Uzrokuje li povećanje opsega trbuha? Iako je ovo piće poznato još od 18. stoljeća, oko njega još uvijek kruže mnogi mitovi. Što se zapravo krije iza gazirane vode i kakav je njezin učinak na zdravlje?

Gazirana voda nije ništa drugo nego mineralna ili izvorska voda kojoj je dodan ugljični dioksid pod pritiskom. Mnogima je to omiljeni oblik hidratacije, dok drugi tvrde da je njegova konzumacija štetna za zdravlje – uništava zubnu caklinu i uzrokuje želučane probleme. Kakva je ona zapravo?

Isplati li se piti gaziranu vodu?

Za zdravu osobu gazirana voda ne bi trebala uzrokovati zdravstvene probleme. Prisutnost ugljičnog dioksida nije štetna, naprotiv, može donijeti određene dobrobiti, primjerice da voda dulje ostane svježija. Osim toga, to može biti gazirana voda dobar izbor tijekom vrućeg vremena. Zahvaljujući pjenušavom osjećaju na jeziku i nepcu, gasi žeđ i osvježava. Bitno je da se brže apsorbira u organizam, pa se preporučuje ne samo po vrućem vremenu, već i pri fizičkim naporima.

Gazirana voda – baš poput mineralne ili izvorske vode bez plina – učinkovito hidratizira tijelo, što je jedna od ključnih funkcija vode. Za to su zaslužni mjehurići, koji povećavaju osjećaj punoće u želucu, ali ne pridonose trajnom povećanju opsega trbuha. Osim toga, gazirana voda može pomoći probavi i ublažiti zatvor.

Gazirana voda, posebno negazirana, ne sadrži kalorije, što je čini odličnim izborom za one koji brinu o svojoj težini. Može biti zdrava alternativa zaslađenima pjenušava pića, čime se pomaže smanjiti unos šećera. Vrijedno je napomenuti da gazirana voda ne oštećuje zubnu caklinu – zaslađena gazirana pića jesu, dok je prirodna gazirana voda puno manje kisela i ne bi je trebala oštetiti.

Gazirana voda: tko ne bi trebao posegnuti za njom?

Osobe s određenim bolestima trebaju biti oprezne pri konzumiranju gazirane vode. Osobe s gastroezofagealnom refluksnom bolešću mogu osjetiti pojačane simptome nakon što ga piju, a oni s osjetljivim crijevima mogu osjetiti pojačanu nadutost i nelagodu..

Ostale kontraindikacije za pijenje gazirane vode uključuju čir na želucu, ponavljajuće bolove u želucu, kroničnu opstruktivnu bolest pluća, probleme s grlom ili grkljanom i hipertenziju.