Napad na dva plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru planirala je ukrajinska grupa prije nego što je Rusija pripojila Krim 2014. godine, prenio je danas njemački list Welt am Sonntag pozivajući se na njemačke istražne izvore.

U to vrijeme Sjeverni tok 1 bio je u funkciji više od dvije godine, a planiranje Sjevernog toka 2 bilo je u tijeku, navodi list i podsjeća da su plinovodi u velikoj mjeri uništeni u eksplozijama 26. rujna 2022. godine, u blizini danskog otoka Bornholm, prenosi Presse-augsburg.

"Rezultati istrage mogu viditi u pravcu ukrajinske grupe. Iz perspektive obavještajnih službi, ima mnogo toga da se kaže i o operaciji lažne zastave koju su proveli Rusi. Oni su to u stanju uraditi", rekao je za spomenuti list predsjednik njemačke Federalne obavještajne službe (BND) od 2011. do 2016. godine, Gerhard Schindler.

Schindler kaže, međutim, da tajna služba sumnja u valjanost dosadašnjih rezultata istrage.

Federalna policija trenutno istražuje pozadinu čina sabotaže u ime Federalnog glavnog tužitelja.

Od proljeća 2023. godine u fokusu istrage je jedrilica "Andromeda", koja je u vreme nesreće iznajmljena u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji.

Navodi se da je šestočlana posada bila u Ukrajini prije i poslije napada, a sada su se pojavili novi dokazi koji potvrđuju sumnju da je napad na cjevovode izvršila posada jedrilice, rekao je za list dužnosnik upoznat s istragom.