Poljski ministar vanjskih poslova upozorio je europske saveznike da se moraju pripremiti za "promjenu" u transatlantskim odnosima i u SAD-u te početi trošiti više na obranu, bez obzira na to tko bude izabran za američkog predsjednika u studenom.

U razgovoru za Politico Radek Sikorski rekao je kako vjeruje da će Sjedinjene Države ostati "strateški partner" Europske unije bez obzira na to tko pobijedi u američkoj predsjedničkoj utrci.

Ali europske zemlje "nemaju drugog izbora" nego preuzeti veću odgovornost za svoju kolektivnu obranu s obzirom na to da će Washington nastaviti okretati svoj fokus prema Aziji, tvrdi on.

"Izolacionističke tendencije u SAD-u"

"Naš je posao objasniti našim američkim partnerima da sve dok osjećamo rusku prijetnju, nećemo se moći u potpunosti angažirati drugdje", rekao je misleći na Aziju, gdje europske zemlje imaju mnogo manje raspoređenih snaga nego SAD.

Komentari Sikorskog, koji su izneseni nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da se povlači iz predsjedničke utrke, naglašavaju rastuću zabrinutost među europskim saveznicima da bi SAD mogao značajno smanjiti svoje ulaganje u NATO, osobito ako bivši predsjednik Donald Trump i njegov izolacionistički nastrojen potpredsjednik, J.D. Vance, budu izabrani u Bijelu kuću u studenom.

Poljska upozorava "ako će Moskva potaknuti izolacionističke tendencije među Amerikancima, uvjeriti ih da Sjedinjene Države nemaju stvarnih interesa za koje se vrijedi boriti u Europi, i motivirati ih da se suprotstave vojnoj pomoći Ukrajini, onda će Kremlj dobiti ne samo rat u Ukrajini, već i hibridni rat protiv cijelog Zapada.”