Sol i ocat su među onim sastojcima koje svatko od nas ima u svojoj kuhinji. No, osim što su osnova mnogih posuđa, mogu vam biti i neprocjenjivi saveznici prilikom čišćenja doma.

Ova dva jednostavna, jeftina i svima dostupna sastojka mogu riješiti mnoge svakodnevne probleme koji se javljaju u domu.

Mnoga kućanstva nose se s problemom mrlja na čašama i čašama, posebice nakon pranja u perilici posuđa. Ova neugodna pojava može učiniti da vaše naočale izgledaju dosadno i prljavo. Pa, samo pomiješajte ocat i sol i problem je riješen. Sve što vam treba je 250 ml vode, pola čaše bijelog octa i mala žličica soli.

Nakon umiješanja u otopinu, namočite spužvu, nježno obrišite naočale, a zatim ih osušite pamučnom krpom. Rezultat? Stakla će odmah biti sjajna i čista.

Međutim, mogućnosti octa i soli tu ne prestaju. Oni koji često koriste drvene daske za rezanje znaju da se na njima s vremenom talože mrlje i mirisi. Ali jednostavan trik s octom i soli može riješiti ovaj problem.

Dasku samo poprskajte octom, pospite solju i nježno trljajte. Nakon tri minute isperite, operite i ostavite da se osuši. Ako nakon toga dasku premažete tankim slojem maslinovog ili kokosovog ulja, vaša će daska izgledati kao nova i bit će zaštićena od daljnjih mrlja.

Zahvaljujući ovim jednostavnim trikovima vaša će kuhinja biti ne samo čišća, već i ekološki prihvatljivija jer vam ne trebaju skupa kemijska sredstva za čišćenje. Sol i ocat doista su univerzalni i uvijek spremni pomoći.