Stršljeni spadaju u kukce koji izazivaju strah: ne čudi kada samo jedna jedinka glasno zuji i svojom veličinom izaziva poštovanje. Ne čudi da ih mnogi doživljavaju kao nepoželjne goste, no ponekad ih neprofesionalno otjeraju, što može završiti bolno. Stoga je bolje unaprijed naučiti tajne odbijanja stršljena. Tada će kukci savršeno dobro znati da nisu dobrodošli u našu kuću ili vrt.

Trebamo li se bojati stršljena?

Ali prije nego posegnemo za planom B, vrijedi znati nekoliko činjenica o ovim stvorenjima. Prije svega, nije potrebno radikalno se baviti njima, jer su u određenoj mjeri korisni, jer se mogu hraniti mrtvom organskom tvari i nekim štetočinama. Osim toga, stršljeni nisu opasni za ljude. Činjenica je da ako su ugroženi, mogu ubosti vrlo bolno, ali otrov nije ništa štetniji od otrova koje proizvode ose. Naravno, i dalje trebaju biti oprezni svi oni koji su alergični na ose i stršljene. No, ako nismo ljubitelji ovih insekata i želimo zaštititi svoj dom od eventualne posjete, vrijedi se okrenuti različitim metodama odvraćanja stršljena.

Kako odvratiti stršljene?

Stršljeni imaju vrlo osjetljiv njuh. Dobro je započeti s uzgojem biljaka koje ih mogu otjerati pa ih se isplati imati na balkonu ili u vrtu geranija, lavande ili origana. Ne samo da će za nas ispuštati ugodan miris, već će posjete stršljenova sigurno biti rjeđe. Osim toga, vrijedi zapamtiti aromatično bilje. Zato ga vrijedi imati na prozorskoj dasci majčine dušice i mentejer ne samo da će odvratiti stršljene, nego ćemo imati pri ruci i aromatične začine za svoja jela.

S druge strane, možete pripremiti domaće sprejeve protiv insekata. Samo posegnite za bilo kojom po ulje eukaliptusaili poslije ekstrakt češnjaka. Dobro ih je pomiješati s vodom i uliti u bocu s raspršivačem. Samo poprskajte prozorske i balkonske okvire ovim kućnim lijekovima i ponovite tretman svakih nekoliko dana kako bi bio učinkovitiji.

Ako nas takve metode odvraćanja stršljena ne uvjere, isplati se uložiti mreže protiv komaraca. Samo ih ugradite u prozore i kukci nam neće ulijetati u sobe.

Kako se ponašati kada je stršljen uletio u kuću?

Ali što da radimo kada stršljen nam je uletio u kuću? Najbolje je ostati hladne glave i ne raditi nagle pokrete, jer kukac u osnovi nije agresivan i nakon nekog vremena će odletjeti. Samo im ostavite otvoren prozor, a ako vam smetaju, jednostavno izađite iz sobe. Kada stršljen može napasti? Uglavnom, može ubosti u rijetkom slučaju prijetnje, pa se tjeranje, pokušaj udarca ili mahanje može smatrati napadom, tako da može bolno ubosti kad se suoči s obranom.

Što učiniti s gnijezdom stršljena?

Dolazak jednog stršljena ne bi trebao izazvati veliko iznenađenje, jer je sigurno doletio u potrazi za hranom. Još je gore kada ustanovite da su posjeti sve češći i da je broj insekata sve veći. Tada je vjerojatno da u blizini postoji gnijezdo stršljenova: grade ih u zemlji, ali često nastanjuju i nenaseljene tavane, sjenice i druge gospodarske zgrade. Kako ukloniti gnijezdo stršljena? To nije lak zadatak jer tu vatrogasci neće pomoći a mogu i odbiti intervenirati. Tada možete koristiti usluge specijaliziranih tvrtki ili se sami pozabaviti time, iako će tada bijesni stršljeni sigurno napasti kako bi obranili gnijezdo.