Ponekad se dogodi da kupimo meso koje je žilavo koliko god ga dugo kuhali ili pirjali. Jednostavno ne omekšava, iako se u osnovi raspada na vlakna koja su, nažalost, još uvijek tvrda. Jednostavno ne možemo vidjeti u meso, a kakav je okus ponekad je lutrija.

Pospite ih sodom

Srećom, postoje pomagala koja mogu omekšati čak i žilavo meso. I naravno, možete ih koristiti i kao preventivu kako bi vaš ručak bio gastronomski doživljaj za sve uključene. Da se kriška na tanjuru ne pretvori u teško žvakaću, tvrdu gljivu za zalogaje.

Kako onda postići sočne zalogaje koji se tope na jeziku? Pospite ih sodom bikarbonom i ostavite da malo odstoje. Zatim meso operite i začinite solju i paprom kao i obično. No, sodu možete dodati i mljevenom mesu ako ćete peći mesne štruce ili pržiti ćufte. U tom slučaju, naravno, ne možete ga isprati, ostavite ga u mesu. Bit će vrlo sočno, a na 1 kg mljevenog mesa dovoljno je samo ½ žličice sode.

Dajte kiseli okus

Sve kiselo što stavite u meso ujedno će ga i ukrotiti. Na krutost mesnih vlakana utječu blage kiseline koje mogu prodrijeti u mišićno tkivo. Možete ga trljati ocat, limun, senf ili vino. Međutim, ako ti sastojci nisu prikladni za vaš recept, operite ih prije pripreme.

Kriške možete marinirati u marinadi od raznih trava i začina da omekšaju. Ti će okusi tada lijepo prodrijeti u meso. Međutim, uvijek treba sadržavati nešto kiselo. Na primjer, senf ili kefir.

Ako želite pirjati meso s rajčicama, budite sigurni da će biti mekano i sočno i bez prethodnih postupaka. Rajčice također sadrže blagu kiselost.

Ako ćete pržiti odreske, osim soli dodajte i malo senfa ili kefira u jaje koje je dio tripaketa. Tada se samo tope.

Volite li jetrica, bila ona goveđa ili svinjska, ostavite ih umotane u senf ili kefir da odleže preko noći u hladnjaku. Oba su odlična za uklanjanje specifičnog mirisa i ostavljaju samo čisto, mekano meso.

Nemojte se bojati marinirati meso u kiselim proizvodima, to će samo koristiti njegovom okusu. I nikada više nećete morati osjetiti razočaranje što unatoč potrošenom novcu i uloženom radu vaš ručak nije ispao na vaše zadovoljstvo.