Starinski recepti imaju svoju posebnu čaroliju kojom nas vraćaju u djetinjstvo i bakinu kuhinju. Naravno, pod uvjetom da je baka znala dobro kuhati. No kad je riječ o piti od jabuka, teško je pronaći baku koja je ne zna ispeći - pa makar i loše. Mi, međutim, imamo recept za pitu koje se ne bi posramila ni baka majstorica u pripremi slastica.

Recept je starinski, što će vam potvrditi i popis sastojaka na kojem su se našli oni koje baš i ne viđamo tako često u suvremenim receptima, a to su, kad je o tijestu riječ, svinjska mast te, kad je riječ o nadjevu, griz. Mast je zaslužna za prhkost, a griz nadjevu daje sočnost pa je zaista šteta potjerati ih iz recepta za pitu.

Ako baš nipošto ne želite mast, zamijenite ju maslacem (ali umjesto navedene količine koristite 200-220 grama) ili je barem pomiješajte s maslacem u omjeru 1:1.

Starinska lijena pita od jabuka

Sastojci:

Kore

500 g brašna
250 g masti
100 g šećera
100 ml mlijeka
1 jaje
1 prašak za pecivo

Nadjev:

1,5 kg jabuka
3 žlice šećera
2 žlice griza
1 žličica cimeta
1 vanilin šećer

Priprema

Kuhačom dobro izmiješajte mast, šećer i jaje pa im dodajte dio brašna i prašak za pecivo. Izmiješajte pa dodajte mlijeko, a zatim nastavite dodavati brašno uz miješanje dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi. Podijelite ga na dva dijela i ostavite da se odmori.

Za nadjev ogulite i naribajte jabuke pa ih pirjajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Kad puste sok dodajte griz i promiješajte te ostavite da se ohladi.

Razvaljajte dvije kore (ne brinite se ako pucaju) pa prvu stavite na dno posude za pečenje dimenzija oko 20x30 centimetara. Prekrijete je nadjevom i poklopite drugom korom. Pecite na 175 stupnjeva oko 45 minuta. Kad se malo ohladi po želji je možete posuti šećerom u prahu.

Slobodna Dalmacija