Jedan od glavnih sastojaka domaće kuhinje, odnosno svih poznatijih “jela na žlicu” je dinstani luk. No, dinstanje ovog povrća mukotrpan je proces ne samo zbog ljutine koja većinu ljudi tjera na plač, već i zbog toga što ono traje dugo, a najmanja greška može rezultirati propalim ručkom ili večerom.

Dinstani luk je “javna tajna” ukusnog jela svake kućanice ili profesionalnog kuhara. Dinstanjem dolazi do njegove karamelizacije, čime se neutralizira ljutina i tako luk postaje slađi. Uz to, nekim jelima daje dobru boju, a recimo u varivima pojačava aromu.

No, da bi se luk karamelizirao potrebno ga je dugo pirjati na laganoj ili umjerenoj vatri. Uz to, kuhar ili kuharica mora cijelo vrijeme provesti uz pećnicu, miješajući luk kako se on ne bi primio za kipući lonac i praktički ispržio.

Dakle, što sporije dinstanje to bolje. Neki to nastoje požuriti dodavanjem nekoliko kapljica ulja, ali to samo pogoršava situaciju, jer će luk miješanjem na vreloj tavi ili loncu samo izgorjeti. Ipak, postoji sastojak koji je potrebno dodati kako bi se skratilo vrijeme dinstanja, za koje mnogi tvrde da može trajati i po 40 minuta.

Karameliziranje je moguće ubrzati dodavanjem šećera. Time se, kažu iskusniji kuhari, dobiva bolji okus, ali i boja. Sam luk u sebi ima šećera, iako se to ne bi reklo, pa dodavanjem tog sastojka proces postaje brži.

Ipak, treba biti na oprezu. Šećer, naime, lako gori pa je za dinstanje, recimo, dvije glavice luka dovoljan samo jedan prstohvat. Uz to, treba pogoditi trenutak ubacivanja šećera u smjesu. Najbolje je to učiniti kad luk omekša i pusti tekućinu. Inače će se dogoditi isto kao i s dodavanjem kapljice ulja.