Jelo je često posljednja stvar kojom se želite baviti kada imate želučane tegobe, ali možda je to baš ono što trebate. Posezanje za pravom grickalicom moglo bi vam olakšati nelagodu, prenosi Cleveland Clinic.

Ali pravi izbor hrane kada vas trbuh boli često ovisi o vašim simptomima i onome što ih uzrokuje. Različiti problemi poput mučnine, zatvora, grčeva ili proljeva zahtijevaju različita prehrambena rješenja.

Dakle, što biste trebali jesti, a što ne kada imate želučane tegobe? Gastroenterolog Christine Lee, MD, ima neke prijedloge.

Što jesti za želučane tegobe?

"Želudačne tegobe" je krovni pojam koji pokriva sve vrste abdominalne nelagode i promjene u pokretima crijeva. Ali različiti simptomi zahtijevaju različite namirnice:

Za zatvor: povrće, voće i cjelovite žitarice

Zatvor može biti frustrirajući. Ali također može izazvati lančanu reakciju u vašim crijevima.

"Zatvor gotovo uvijek ide ruku pod ruku s nadutošću i plinovima, koji su posljedica sveg pritiska koji se stvara", objašnjava dr. Lee. "Da biste ublažili sva tri simptoma, držite se hrane koja vam pomaže."

Kada vam je potrebna pomoć, vlakna su vaš najbolji prijatelj. Topiva se vlakna razgrađuju u probavnom traktu i djeluju kao prirodni omekšivač stolice. To pomaže u pokretu crijeva i olakšava zatvor.

Hrana bogata topivim vlaknima uključuje:

    Povrće, posebno mahune, mrkva i brokula.
    Voće, kao što su trešnje, bobičasto voće, jabuke i kruške.
    Sok od suhih šljiva ili jabuke, koji također pomaže kod hidratacije.
    Kvinoja, koja je tehnički sjeme.
    Cjelovite žitarice, kao što su zobene pahuljice, kruh od cjelovitog zrna pšenice i žitarice s mekinjama.

Hrana također može sadržavati netopiva vlakna koja se kreću kroz vaš probavni trakt bez razgradnje. Nalazi se u hrani poput lisnatog povrća, suhog voća i orašastih plodova.

Izbjegavajte hranu koja je pretjerano prerađena i ima malo vlakana, kao što su:

    Brza hrana.
    Smrznuta jela.
    Pakirane grickalice.

Za proljev: banane, riža, pire od jabuka i tost

Kada imate proljev, nije lako zamisliti da bi vam pomoglo ako jedete više. Ali postoji dijeta koja uključuje lako probavljivu hranu koja je nježna za vaš GI trakt. Trebali bi jesti:

    Banane.
    Riža (bijela).
    umak od jabuka.
    Tost (bijeli).

"Ako nemate pristup lijekovima ili medicinskoj njezi u svojoj blizini, možete potražiti ovu i nježnu hranu za ublažavanje želučanih tegoba."

Pridržavanje ove dijete dan ili dva može pomoći u ublažavanju proljeva, čak i ako je uzrok trovanje hranom ili želučana viroza. Ali budući da je širok izbor hrane važan za zdrav život, to nije dijeta koju biste trebali slijediti cijelo vrijeme.

Kako biste izbjegli pogoršanje proljeva, klonite se:

    Kiselog voća.
    Alkohola.
    Kofeina.
    Mliječnih proizvoda
    Pržene ili začinjene hrane.
    Šećera.

Za mučninu/povraćanje: sportska pića i đumbir

Mučnina je čest simptom povezan s mnogim stanjima — neka su ozbiljnija od drugih. Ako vaša mučnina traje, a ne znate zašto, otiđite na pregled kod liječnika.

"Liječenje različitih uzroka mučnine može se jako razlikovati", kaže dr. Lee. "Ponekad je bolje želucu dati odmor. U drugim slučajevima preporučujemo oralnu hidrataciju sportskim napitkom ili napitkom s elektrolitima."

Ali ako možete točno odrediti uzrok svoje mučnine (poput trudnoće ili liječenja raka), možete oprezno pojesti nešto kako biste smirili želudac.

Prirodna hrana za želučane tegobe - posebno mučninu i povraćanje povezane s trudnoćom - može biti đumbir. Istraživači su otkrili da su trudnice imale pet puta manje mučnine i povraćanja ako su jele malu količinu (manje od 1 grama) đumbira svaki dan tijekom četiri dana.

"Najbolje što možete učiniti je slušati svoje tijelo", savjetuje dr. Lee. “Vaše tijelo će vas uputiti i pomoći ako zaista ništa ne možete zadržati u sebi. Ako pokušate popiti gutljaj sportskog napitka i odmah izazove mučninu, tijelo vam govori da to ne možete podnijeti. Tada znate da morate otići do svog liječnika."

Za grčeve: grah, sok od suhih šljiva i cjelovite žitarice

Grčevi u želucu i oštri bolovi mogu biti znakovi nekog drugog problema, poput problema s crijevima, približavanja menstruacije ili akutnog stanja poput upale slijepog crijeva.

Ako imate grčeve svaki mjesec prije menstruacije, razmislite o vođenju dnevnika. Možda ćete ih moći odagnati malim promjenama u prehrani prije nego što se pojave grčevi.

"Budite proaktivni ako uvijek dobijete bolove u trbuhu u vrijeme kada vam stigne menstruacija" savjetuje dr. Lee. Prehrana bogata vlaknima i malo masti može smanjiti upalu i razinu estrogena (hormona odgovornog za menstrualne grčeve).

Kada očekujete grčeve, odaberite namirnice kao što su:

    Grah.
    Voće.
    Sok od suhih šljiva.
    Povrće.
    Cjelovite žitarice.

Pokušajte izbjeći:

    Proizvode životinjskog podrijetla.
    Masnu i prerađenu hranu.
    Rafinirane žitarice.

Dr. Lee preporučuje hitnu pomoć ako imate alarmantne simptome uz grčeve i bol, ili ako je bol oštra i povećava joj se učestalost, intenzitet ili trajanje.

"Kada ste u nedoumici, provjerite", kaže ona. "Nitko ne poznaje vaše tijelo bolje od vas samih. Nemojte prihvatiti da je bilo kakva stalna želučana tegoba samo vaše novo stanje koje će proći. Posjetite li svog liječnika primarne zdravstvene zaštite, on će znati koje daljnje korake treba poduzeti."