Misija Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu (UNAMA) osudila je javno bičevanje više od 60 ljudi u sjevernoj afganistanskoj pokrajini Sar-e Pol

Talibani su u utorak javno bičevali najmanje 63 osobe, priopćila je UNAMA na društvenoj platformi X. Iz UNAMA-e su osudili fizičko kažnjavanje i pozvali na poštivanje međunarodnih obveza u vezi s ljudskim pravima, prenosi Associated Press.

Talibani se na vlast vratili prije skoro tri godine

Talibanski vrhovni sud potvrdio je javno bičevanje 63 osobe, među kojima i 14 žena. Naveli su kako se radilo o osobama krivima za različite zločine, uključujući sodomiju, krađu i nemoralne odnose. Bičevanje je izvršeno na sportskom stadionu.

Unatoč početnim obećanjima o umjerenijoj vladavini, talibani su počeli provoditi oštre kazne u javnosti - pogubljenja, bičevanja i kamenovanja - nedugo nakon ponovnog dolaska na vlast 2021. Kazne su slične onima tijekom prethodne vladavine talibana kasnih 1990-ih.

Ranije ove godine talibani su održali javno pogubljenje čovjeka osuđenog za ubojstvo dok su tisuće gledale na stadionu u sjevernoj pokrajini Jawzjan. Brat ubijenog je iz puške pet puta pucao u osuđenika. To je bilo peto javno pogubljenje otkako su talibani preuzeli vlast u kolovozu 2021.