Znamo da je luk zdrav. No, jeste li znali da je kožica ovog povrća još zdravija i izuzetno vrijedan izvor snažnog antioksidansa? Portal pyszności savjetovao je zašto ih trebamo preliti kipućom vodom. Gotovo svi ljusku nakon guljenja luka bace u smeće i to je velika pogreška. Kako kažu iskusni travari, ona je zdravija od samog luka. Dodaju kako ljuske luka sadrže veliku količinu bioaktivnih spojeva koji ulaze u sastav mnogih dodataka prehrani.

Samo ih prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoje! Travar objašnjava kako su ljuske luka izvrstan prirodni lijek širokog terapeutskog spektra. Kožica luka sadrži veliku količinu kvercetina – bioaktivnog biljnog spoja s antioksidativnim svojstvima.

Kvercetin je neophodan za zdrav rast antitijela koja se bore protiv infekcije. Snažan je antioksidans, podržava imunološki sustav, pomaže u liječenju gornjih dišnih puteva, zahvaljujući čemu se učinkovito borimo protiv gripe i prehlade. Osim toga, tvrde travari, sprječava sve upale. Stoga nemojte kupovati skupe dodatke koji sadrže kvercetin, već ovaj lijek pripremite od ljuske luka.

Za pripremu smjese od luka potrebna vam je ljuska dvije male glavice luka. Samo ih prelijte litrom hladne vode i prokuhajte.

Kuhajte oko 15 minuta. Nakon toga ocijedite i pričekajte da se ohladi. Dodajte med. Ovaj pripravak možete piti tri puta dnevno (svaku čašu).

Kvercetin je prirodni kemijski spoj. Ima antioksidativna, protuupalna i antihistaminska svojstva. Također je poznat po svojim potencijalnim zdravstvenim prednostima kao što su:

- zaštita od bolesti srca,

-smanjenje rizika od određenih vrsta karcinoma (kvercetin može djelovati antikancerogeno tako što inhibira rast stanica raka),

- jačanje imunološkog sustava,

- poboljšanje rada mozga,

- smanjenje simptoma alergije.

Odlično organsko gnojivo

Možda ste čuli da su ljuske luka vrlo korisne u vrtu, čak i za kućne biljke.

Od njih doista možete napraviti izvrsno organsko gnojivo koje ne samo da opskrbljuje biljke potrebnim hranjivim tvarima, već i tjera muhe i nepoželjne insekte! Samo ih obradite prema ovom jednostavnom postupku. Ljuske luka, koje su za nas otpad, doslovno su vitaminska bomba za naš vrt i cvijeće. Apsolutno nema potrebe trošiti nepotreban novac na kupljena gnojiva, kada potrebnu prehranu možete lako pripremiti kod kuće.

Postupak:

Uzmite ljuske luka i protisnite ih u staklenku za pekmez. Preliti vodom, zatvoriti poklopcem i ostaviti da stoji 2 dana na sobnoj temperaturi. Nakon tog vremena primijetit ćete da će boja vode biti tamnija. Otvorite poklopac, ulijte vodu u čistu posudu tako da otopina bude čista, bez ostataka ljuske luka. Ovu nerazrijeđenu otopinu možete koristiti izravno kao gnojivo za sobne biljke ili za svoje vrtne usjeve.

Sredstvo protiv muha

Ljuska luka sadrži vitamine A, B i vitamin C. Sadrže i kalij, magnezij, kalcij, jod, fosfor i sumpor. Kore koje ostanu u čaši mogu se lako ponovno upotrijebiti. Ponovno ih prelijte vodom, ostavite da odstoje 2 dana i otopina će i dalje biti hranjiva. Zahvaljujući ovo receptu, vaše će sobe biti prekrivene cvijećem, a i vaš će povrtnjak uspjeti!

Savršen malč za jagode

Kore luka se također mogu koristiti kao savršen materijal za malčiranje za uzgoj jagoda. Školjke štite tlo od isušivanja, ali i od prekomjerne vlage. Osim toga, sprječavaju širenje korova i tjeraju štetnike.

Protiv štetnika

Grinje, lisne uši i krumpirova trakavica vrlo su osjetljive na miris ljuske luka i tvari koju sadrži. Ekstrakt ljuske luka izvrsna je zamjena za kemijske pesticide. Što napraviti? 1 kantu ljuski luka preliti s 2 kante tople vode i ostaviti da odstoji 5 dana. Ocijeđenu otopinu pomiješati s tekućim sapunom u omjeru 2 g sapuna na 1 litru otopine. Dobivenu otopinu pomiješajte s vodom u omjeru 1 dio otopine prema 2 dijela vode.

Za akutni problem s lisnim ušima

Ako imate veliki problem s lisnim ušima, koristite ovu metodu: 200 g ljuski luka pomiješajte s 10 l tople vode i ostavite 15 sati. Dobivenu otopinu filtrirati i koristiti nerazrijeđenu. Zaražene biljke se doziraju prskalicom. U rupe u koje ste u proljeće posadili presadnice dodajte zgnječenu ljusku luka, prenosi Jedna istina.

Zaštita od štetnika, a ujedno i hrana za korijenje biljaka

Također je dobro posudu s ljuskama luka napuniti vodom i jednostavno ostaviti u stakleniku. To će uplašiti muhe i leteće štetočine. Zatim možete koristiti procjednu vodu kao što je gore opisano.