Požari su izbili u dvama ruskim skladištima nafte, a sumnja se da su ih uzrokovali napadi bespilotnim letjelicama, rekli su dužnosnici, što bi predstavljalo posljednje u nizu ukrajinskih napada na rusku naftnu industriju. Maksim Jegorov, guverner Tambovske oblasti jugoistočno od Moskve, kazao je da vatrogasci gase požar u skladištu nafte Platonovskaja koji je izbio nakon eksplozije vjerojatno prouzročene dronom. Nitko nije ozlijeđen, dodao je.

Novinska agencija RIA je objavila da se zapalio drugi rezervoar u skladištu nafte. Lokalne hitne službe su izdale upozorenje o mogućim napadima bespilotnim letjelicama te su pozvale civile da budu oprezni i izbjegavaju otvorene prostore. Požar je ranije danas izbio u skladištu nafte u ruskoj pokrajini Adigeji u Sjevernom Kavkazu nakon ukrajinskog napada dronom, no već je ugašen, rekao je čelnik regije Murat Kumpilov na komunikacijskoj platformi Telegram.

Ukrajina: To su legitimni ciljevi

Napadi bespilotnim letjelicama na velika skladišta nafte diljem Rusije su se pojačali u proteklih nekoliko dana dok su oslabili napadi na rafinerije nafte, koje imaju znatno veći učinak na globalna tržišta i cijene sirovine. Ukrajina tvrdi da su ruska energetska postrojenja legitimni ciljevi jer podržavaju ratne napore Moskve koja istovremeno granatira ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Ukrajinsko ministarstvo energetike objavilo je da je ruski napad u noći na četvrtak oštetio energetsku infrastrukturu u četiri ukrajinske pokrajine, dodavši da je ozlijeđeno troje radnika te da su neki korisnici ostali bez opskrbe električnom energijom.

U Rusiji postoji oko 30 velikih rafinerija nafte

Nekoliko skladišta nafte u ruskom gradu Azovu se zapalilo u utorak nakon napada dronom za koji je ukrajinski obavještajni izvor za Reuters rekao da ga je izvela Ukrajinska sigurnosna služba (SBU). Lokalne hitne službe su u posljednjem izvješću u srijedu rekle da vatra i dalje gori nakon dana i pol.

U Rusiji postoji oko 30 velikih rafinerija nafte i bilo kakvo remećenje njihovog funkcioniranja je osjetljivo i za domaća i za globalna tržišta. Zemlja također ima stotine rezervoara s raznim proizvodima od nafte poput benzina i dizela.